Як безпечно купити квартиру на вторинному ринку: поради Мін'юсту

У Міністерстві юстиції підготували інструкцію, дотримання якої допоможе уникнути інвесторам проблем під час купівлі нерухомості на вторинному ринку.

Про це повідомили в пресслужбі Мін'юсту.

Як підкреслили у відомстві, для вдалого капіталовкладення необхідно перевірити так звану "чистоту" документів з юридичної точки зору. А щоб це зробити, як повідомили в Мін'юсті, необхідно дотримуватись певного алгоритму.

Для початку необхідно з'ясувати, хто є власником і кому належить це житло. Для цього слід отримати довідку з Держреєстру прав. Цей документ також вкаже чи є обтяження щодо цієї нерухомості: чи немає арештів, всіляких заборон, чи знаходиться вона в іпотеці. За допомогою порталу "Судова влада України" можна з'ясувати, чи не було дане житло предметом судових спорів.

Необхідно перевірити і власника нерухомості. Наприклад, як він платив за комунальні послуги та чи є наслідок цього борги на квартирі. Для цього потрібно перевірити інформацію з Єдиного реєстру боржників. Звернувшись до держреєстратора, можна з'ясувати весь ланцюжок власників житла. Якщо з'ясується, що господарі квартири часто змінювалися – це повинно змусити задуматися про доцільність її купівлі.

Вибір квартири – серйозний крок і перш ніж його зробити, потрібно ретельно все перевірити, мінімізувавши всі ризики.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Києві затримали чергового шахрая з підробленими документами на житло. Правоохоронні органи встановили, що чоловік використовував підроблений паспорт. Попався на спробі продати квартиру, яка є спадщиною і мала відійти територіальній громаді Києва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

78

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом