"Ввімкнемо світло" на українському ринку нерухомості

У перші тижні 2020 року ми відкрили доступ до нашого ресурсу НЕРУХОМІ, що є для нас великим досягненням та результатом багатьох годин кропіткої і ретельної роботи.

Приблизно рік тому, коли ми тільки починали, була окреслена велика і головна мета: зробити ринок нерухомості України доступнішим, простішим, зрозумілішим, прозорішим і, як наслідок, безпечнішим для людини, яка купує нерухомість.

Будівництво є одним з найбільших секторів економіки, що безпосередньо впливає і одним з перших реагує на зміну добробуту населення. Будівельний ринок України останні роки має приріст у 5-15% в натуральному і грошовому вираженні, він розвивається, проекти стають цікавішими і комфортнішими для життя, а забудовники готові задовольнити практично будь-які потреби покупця.

Проте наша країна багата на історії про довгобуди, ошуканих інвесторів, недобросовісних забудовників та шахраїв, які уникнули покарання. Особливістю є те, що це не змінювалося ні від зміни уряду, ні від проведених реформ. На жаль, нинішня ситуація також не вселяє великого оптимізму. Статистика в питанні введення житлових будинків в експлуатацію за минулий рік як і раніше показує покупцеві, що це – лотерея (більше 70% об'єктів вводиться в експлуатацію з порушенням термінів).

Розмірковуючи над тим, якими будуть наші пріоритети, ми витратили багато часу на спілкування з експертами, а також з людьми, які знаходяться в процесі придбання квартири, проясняючи всі аспекти і нюанси. Нам стало зрозуміло, що те, чого не вистачає звичайному покупцеві нерухомості – це експертиза. У вільному доступі недостатньо роз'яснень "нормальною мовою" щодо моментів (крім ціни та локації), на які варто звернути увагу, аби мінімізувати ризик бути ошуканим.

Ми розуміли, що роботи буде багато. З одного боку, треба дати людині все те, що їй звично бачити, а з іншого – надати ту додаткову інформацію, яку всі інші учасники ринку вважають за краще обійти і не висвітлювати. Тому ми зібрали команду експертів з багаторічним досвідом в будівельній сфері, проектуванні, дозвільній документації, юриспруденції, архітектурі, конструктивних рішеннях, підключень комунікацій, сервісних послуг, і самим будівельним роботам. Їх багаторічний досвід, вузькоспеціалізована кваліфікація і знання спрямовуватимуться на те, щоб оцінити об'єкт, його безпеку як для інвестицій і як місця для життя.

Немає ніяких сумнівів, що будівельному ринку України ще розвиватися і розвиватися. До комфортної покупки житла платіжною карткою на сайті, до отримання разом з ключами від квартири всіх сертифікатів на всі матеріали, які були використані при будівництві і обробці, до судової практики, що захищає права інвестора в будівництво і збереження його грошей, до виконання всіх норм безпеки та багатьох інших висот. Ми хочемо, щоб це відбулося швидше. Один із способів сприяти цьому – "включити світло" над складними питаннями. Тобто підвищити інформованість щодо ризиків та можливостей. І ми будемо це робити. Поступово, впроваджуючи розділ за розділом. Починаємо з найглобальнішого – дозвільної документації на будівництво.

Яким би "крутим" не був забудовник і як би вміло він не "вирішував питання" з контролюючими органами, у разі конфліктів і зміні осіб у тих самих органах раптом виявляється, що будівництво отримує припис на зупинку будівельних робіт через порушення, на які раніше закривалися очі. А значить, що будь-яка невідповідність законним нормам – це бомба уповільненої дії. Молитися, щоб вона не вибухнула – малонадійний спосіб захисту.

На ресурсі НЕРУХОМІ розміщуватиметься перевірена експертами інформація щодо проблемних об’єктів в простій та зручній формі, доступній для людей. Сподіваємось, що ви знайдете час прочитати її, щоб бути захищеними правдою. Оскільки вважаємо, що покупець, обираючи квартиру, сам впливає на те, яке майбутнє буде у нього, його сім'ї та його країні.

Віримо, що наш ресурс стане корисним інструментом для кожної людини, яка обирає житло. Ми починаємо.

Команда НЕРУХОМI

CEO Ірина Городецька

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

52

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом