Влада Києва заявила про загрозу забудови схилів Дніпра

Влада Києва заявила про загрозу забудови схилів Дніпра, що входять до буферної зони Софійського-Собору та Києво-Печерської лаври, раніше схваленої Комітетом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як розповів директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Нікоряк, йдеться про дві ділянки на Володимирському узвозі, 4 та 6. Обидві ділянки також належать до буферної зони об'єкта всесвітньої спадщини. Як зазначив чиновник, нова забудова тут категорично неможлива та заборонена. Також на цій території не можна зносити історичні будинки, змінювати історичну містобудівну структуру, перевищувати допустиму висоту прибудов. Проте орендар ділянок, за словами чиновника, намагається грубо порушити всі ці умови.

"Сьогодні орендар чинить тиск на місто з вимогою видати містобудівні умови та обмеження для забудови на ділянці, де це заборонено. Абсурдно те, що до справи долучено виконавчу службу. Її співробітники також вимагають виконання рішення суду, в якому абсолютно не враховано особливість згаданих ділянок та заборона на них будь-яких будівельних робіт. Один із виходів із ситуації – припинення користування орендарем земельної ділянки у зв'язку з наміром порушити умови користування ділянкою. І ми це ініціюватимемо, щоб захистити Київ від недобросовісних забудовників", – розповів у свою чергу головний архітектор міста Олександр Свистунов.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше Шостий апеляційний адміністративний суд зобов'язав Департамент містобудування та архітектури видати ТОВ "Етрекс" містобудівні умови та обмеження для проєктування готельного комплексу на Володимирському узвозі. Однак міська влада заявила, що категорично не погоджується з цим рішенням. Вони заявили про готовність звернутися до Верховного Суду, але, як бачимо, так цього досі і не зробили.

ТОВ "Етрекс" отримало кілька ділянок на Володимирському узвозі і Центральному парку культури та відпочинку ще у 2003-2004 роках під будівництво адміністративного будинку, готелю та розважального комплексу. Оренду уклали до 2028-2029 років. При цьому у 2023 році компанія отримала містобудівні умови та обмеження на будівництво розважального комплексу на ділянці 0,09 га на території парку.

За даними платформи YouControl, бенефіціаром ТОВ "Етрекс" є Дмитро Буряк, фірма входить до групи компаній "DeVision". Девелоперська компанія DeVision працює на українському ринку з 2006 року. У портфелі компанії є низка проєктів комерційної та житлової нерухомості у Києві та Київській області.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

145

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом