Влада Києва хоче забрати ділянку у будівельної компанії колишньої дружини Деркача

Влада Києва збирається достроково розірвати договір оренди земельної ділянки, розташованої по вулиці Льва Толстого, 28, де знаходиться недобудований паркінг.

Як повідомляє "Хмарочос", питання дострокового розірвання контракту опрацьовує Департамент земельних ресурсів КМДА. Нагадаємо, що КП "Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд м. Києва" замовило у ВАТ "Київпроєкт" проєкт будівництва проїзду з будівництвом паркінгу між вулицею Льва Толстого та Вокзальною площею. Відповідне рішення у 2002 році схвалили на засіданні архітектурно-містобудівної ради. Також Департамент містобудування та архітектури КМДА погодив схему генплану щодо розміщення паркінгу.

Відповідно до розпорядження з 2001 року, замовником проєктування та будівництва паркінгу та нежитлових приміщень торгово-виставкового комплексу є ТОВ "Валентин плюс". Проте будівельні роботи так і не були завершені і сьогодні взагалі не ведуться. Забудовник орендував ділянку у міста терміном на 5 років з 2008 року. 2014-го Київрада продовжила оренду ще на 10 років – до 27 лютого 2025 року.

У мерії повідомили, що розірвати договір в односторонньому порядку не можуть, тож змушені будуть звернутися до суду.

12 січня 2023 року влада Києва звернулася до Головного управління Державної податкової служби у Києві про надання відомостей про розмір задекларованих та сплачених ТОВ "Валентин Плюс" коштів до місцевого бюджету за орендовану земельну ділянку. Якщо компанія не платила орендний план, то договір можуть розірвати в односторонньому порядку.

Спробу повернути ділянку місту безуспішно зробила прокуратура 2014 року, тоді її оцінили у 6 млн гривень.

За даними порталу YouControl, ТОВ "Валентин плюс" входить до групи компаній Оксани Терехової, які працюють у різних галузях: видавнича діяльність, страхування, будівництво, нерухомість. Головні активи групи: Інформаційно-видавнича група Телеграф, Страхова компанія В.І.П. та Будівельна компанія "Валентин Плюс". Терехова – колишня дружина народного депутата 3-9 скликань Андрія Деркача. 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандату. Деркач входив до фракції ОПЗЖ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, прокуратура Києва подала до Господарського суду позов, в якому вимагала розірвати договір оренди земельної ділянки, розташованої на розі вулиці Приозерної та проспекту Івасюка в Оболонському районі. 2006 року приватна компанія орендувала земельну ділянку для будівництва паркінгу з торговим центром. Незважаючи на пролонгування договору оренди, цей забудовник за 16 років також так і не розпочав обіцяне будівництво.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом