Влада Бердянська скаржиться, що через реформу ДАБІ не може вплинути на незаконне будівництво

На будівлі, яке знаходиться в історичному ареалі Бердянська Запорізької області, в самому центрі міста, без всяких документів і в порушення всіх архітектурних норм ведеться будівництво незрозумілого вигляду мансарди.

Адміністрація міста заявляє, що не має важелів впливу на порушника, передає Pro.berdiansk.

Відзначається, що на вул.Морській в триповерховій будівлі господар квартири на третьому поверсі вирішив самовільно поліпшити свої житлові умови і почав будівництво мансарди у горищному приміщенні.

"Управління архітектури та містобудування не видавало жодних вихідних даних для проєктування такого об'єкта і не могло видати", – заявила головний архітектор міста Анастасія Малиновська.

За її словами, будівля знаходиться в історичному ареалі міста і будь-яка подібна зміна зовнішнього вигляду будинку заборонена.

"Реконструкція ведеться незаконно. Для її початку необхідно було отримати вихідні дані на проєктування. А розроблений проєкт повинен бути узгоджений головним архітектором міста після того, як отримає схвалення архітектурно-містобудівної ради, яка на сьогоднішній день з цього приводу навіть не збиралася. Користуючись тим, що державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) знаходиться у стадії реорганізації, деякі громадяни дозволяють собі такі речі. Наше управління раніше неодноразово просило перевірити законність будівництва різних об'єктів у Бердянську. Але ... підрозділ ДАБІ в Бердянську розформовано. Найближче підрозділ знаходиться у Запоріжжі, але й він зараз ділиться на три напрямки і знаходиться в стадії реорганізації. І заходи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду з 18 березня поточного року не здійснює. Структура, яка б контролювала будівництво, на сьогоднішній день відсутня", - підкреслила головний архітектор.

Також Малиновська зазначила, що для такої реконструкції, як на вул.Морській, господареві квартири необхідно було отримати згоду від усіх мешканцем будинку та власників вбудованих приміщень на першому поверсі, бо горищне приміщення – їх спільна сумісна власність. Тому вести будь-які роботи без взаємної згоди незаконно. Таким чином, є як мінімум три причини, що дозволяють вважати дану реконструкцію незаконною: відсутність вихідних даних для проєктування такого об'єкта, відсутність узгодженого проєкту і згоди співвласників будівлі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, схожий випадок стався в Одесі. Тут пам'ятника архітектури по вулиці Маяковського, 1 загрожує руйнування через незаконне будівництва мансарди.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом