Варіанти розв'язання питання з житлом для переселенців: що пропонує влада

Українська влада розглядає три варіанти розв'язання питання з житлом для постраждалих від російської агресії: добудова заморожених об'єктів, викуп готових квартир у забудовників, запуск пільгових іпотечних програм.

Про це розповів координатор національної програми "Велике будівництво" Юрій Голік, передає Бабель.

За його словами, не виключене комплексне розв'язання проблеми з житлом із впровадженням усіх згаданих варіантів. Також можна забезпечити проживання переселенців у модульних містечках, проте Голік назвав його небажаною мірою. Зрозуміло, що жити в таких будиночках однозначно краще, ніж у шкільному спортзалі, проте собівартість будівництва модульного містечка можна порівняти з будівництвом житлового комплексу.

Сьогодні держава моніторить ринок нерухомості та знає кількість недобудов. Їх можна довести до ладу і заселити там людей. Однак важливо розуміти, що там потрібно зробити мінімальний ремонт, щоб люди могли в'їхати та жити.

Тут також важливо розуміти, що є ціна, за якою держава має хотіти ці квартири викупити, а є ціна, за якою забудовник хоче продати. Тому питання із переговорами може затягнутися.

Ще одним розв'язанням питання може стати будівництво житлових комплексів з нуля. Українська влада може виступати замовником будівництва та зводити багатоквартирні будинки, наприклад, по 100 тис. кв. м у 16-17 областях. Це області, де активні бойові дії не ведуться, де є робочі місця. Проте мало просто переселити людей — переселенці мають чимось займатися, вони мають соціалізуватися, працювати, отримувати якісь гроші.

"Якщо держава виступає забудовником, то логіка така, що в це житло заселяються переселенці. Потім, коли війна закінчується, розбомблені міста відбудовуються і люди повертаються до своїх рідних міст, ці квартири звільняються, залишаються на балансі держави", - розповів Голік.

Підняти будівельний ринок може іпотека з пільговими ставками під мінімальний відсоток – 1, 2 або 0. Держава візьме на себе повну компенсацію для розв'язання питання щодо житла малозабезпеченим верствам населення.

"Гроші, які держава у такий спосіб вливає в будівельний ринок, теж запускають його, створюються робочі місця", – зауважив Голік.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, поки влада зайнята облаштуванням модульних містечок для переселенців. Так, модульні містечка були відкриті у Бородянці, Макарові, Львові. Там облаштовані кухні, їдальня, є дитячі майданчики.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом