В Україні збираються заборонити застосування азбесту в будівництві

В Україні збираються заборонити використовувати азбест у будівельних матеріалах. Про це йдеться в законопроєкті №4142 "Про систему громадського здоров'я", який був прийнятий Верховною Радою у першому читанні.

Документ також передбачає створення нової структури, яка займатиметься системою громадського здоров'я. Раніше подібну функцію виконувала Санепідемслужба.

Даний законопроєкт забороняє будь-яке використання азбесту у будівництві або інших технологічних процесах, а також використання будь-яких матеріалів, що містять азбест. Варто зазначити, що в Україні користується великою популярністю шифер та інші покрівельні вироби, в якому і міститься ця речовина. Також азбест широко використовується в різних утеплювачах і трубах. Заборонити азбест хочуть бо вважають, що він надзвичайно небезпечний для здоров'я людини і викликає онкологію.

Документ був розроблений головою парламентського комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким у групі з іншими депутатами.

За його словами, у законопроєкта було багато опонентів, в результаті він отримав близько 900 поправок. Нардеп також зазначив, що довелося зіткнутися з опором, зокрема, з боку так званого "азбестового лобі".

"Цей закон виявився між молотом і ковадлом, в тому числі тому, що він, нарешті, забороняє в Україні використання азбесту", – розповів Радуцький.

Азбест – це збірна назва групи тонковолокнистих мінералів з класу силікатів. У природі існує дві основні групи азбесту – хризотил та амфіболовий азбест. Як показало дослідження, вони мають істотні відмінності і в структурі, і у впливі на здоров'я людини.

Амфіболовий азбест давно заборонений у використанні через шкоду, яку завдає здоров'ю людини. І тому сьогодні в промисловості використовується тільки хризотил-азбест. Цей мінерал входить до складу більше трьох тисяч виробів в різних областях техніки і будівництва. Він володіє звуко-, тепло- і електроізоляційними властивостями, а його міцність вища, ніж у сталевого виробу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, закон про якість будівельної продукції був підписаний главою держави Володимиром Зеленським 30 вересня. Автор документа народний депутат Олена Шуляк зазначила, що він важливий для асоціації Україна-ЄС.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

195

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом