В Україні видача іпотеки зросла на 82% в порівнянні з минулим роком

В Україні видача кредитів на покупку житла в жовтні виросла на 82% у порівнянні з жовтнем минулого року, водночас порівняно з вереснем показник збільшився на 6%.

Про це в понеділок, 7 грудня, повідомили в пресслужбі Національного банку України.

Всього в жовтні фінансові установи видали 662 іпотечних кредити, загальна сума укладених договорів склала 491 млн гривень, побивши таким чином дворічний максимум.

При цьому, в НБУ відзначили, що виріс і середній показник виданого кредиту, який досяг 741 тисячі гривень. У вересні, наприклад, середній кредит був на рівні 700 тисяч гривень.

Що стосується ринку нерухомості, то українці як правило беруть іпотеку на покупку вторинного житла: така перевага склала 87%.

Також в жовтні незначно знизилася ефективна іпотечна ставка: її середній показник був зафіксований на рівні 14,3% (у вересні вона була 14,9%).

В НБУ підкреслюють, що основну масу кредитів видали п'ять найбільших банків. За 10 місяців вони віддали на іпотеку 2,4 млрд гривень.

Найбільше кредити оформляли для покупки житла у Києві (187 договорів на 208 млн гривень) та Київській області (73 договори на 68 млн гривень).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в НБУ раніше заявляли, що в Україні повинні змінитися принципи видачі іпотеки. Так за словами заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової, фінустанови збираються вести облік доходів громадян при укладенні кредитних договорів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

187

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом