В Україні хочуть посилити покарання за незаконну вирубку дерев

Депутати українського парламенту в понеділок, 1 лютого, прийняли у першому читанні законопроєкт №3805, який посилює покарання за незаконну вирубку дерев у населених пунктах.

Про це повідомляє Урядовий портал з посиланням на Держекоінспекцію.

Як повідомив глава держструктури Андрій Мальований, за порушення статті 153 Кодексу про адміністративні правопорушення штрафні санкції будуть збільшені тепер у 10 разів. Так, якщо раніше штраф за знищення дерева був 170-340 грн, то якщо закон вступить в силу він виросте до 1700-3400 гривень. При цьому для чиновників штрафи зростуть до 5100-8500 гривень.

Крім того, за істотні пошкодження зелених насаджень запроваджується нова стаття в Кодекс, яка передбачає навіть позбавлення волі на строк до трьох років. Штраф при цьому зростає до 17 тисяч гривень. Істотною шкодою вважається та, що в 20 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

"Тобто, якщо вирубка дерев завдала збитків на 340 гривень, порушник заплатить штраф понад 8000 гривень", – додав Мальований.

У Держекоінспекції вважають, що посилення покарання за вирубку дерев дозволить захистити зелені насадження, що ростуть в межах населених пунктів. А це особливо важливо для великих міст, де рослинність є одним із найважливіших природних фільтрів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні останнім часом почастішали випадки незаконної вирубки дерев. Наприклад, нещодавно в Херсоні на проспекті 200-річчя міста невідомі зрізали три молодих дерева, а на їх місці наступного дня почали встановлювати МАФ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

228

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом