В Луцьку почали будівництво на місці археологічних досліджень

Анна Завірюха 18:09, 21.10.2024


У центральній частині Луцька забудовник розпочав будівельні роботи на місці, де йдуть археологічні дослідження. Він планує звести житлово-офісний центр попри протести активістів та без законних підстав, повідомило видання Insider-media.

Йдеться про територію у заповіднику “Старий Луцьк” на вулиці Кафедральна 13, де розташовані історичні підземелля. Днями на ній будівельники почали заливати бетон без будь-яких дозволів.

У 2011 році цю ділянку місцева влада дала в оренду матері волинського бізнесмена Сергія Мартиняка — Марії Поцілуй, згодом земля відійшла у суборенду підприємству “Луцькміськбуд”, яке вирішило побудувати тут торгово-офісний центр. У серпні 2012 року компанія розпочала роботи на обʼєкті. Місцеві мешканці та захисники історико-культурної спадщини Луцька виступили проти будь-якої забудови на Кафедральній 13. У серпні того ж року представники державного підприємства “Волинські старожитності” створили комісію для вивчення і розв'язання питання щодо доцільності проведення археологічних досліджень на цій території.

На початку 2017 року активісти знову порушили питання підземель в міській раді. Забудовник обіцяв розчистити їх і відкрити для відвідувачів, але нічого так і не зробив. Зрештою під час однієї із сесій депутати підтримали скасування оренди. Напередодні розгляду стало відомо, що забудовник оформив підвали XVІI століття як незавершене будівництво з готовністю 3%. Прокуратура Луцька зазначила, що не буде перевіряти правдивість цих документів, оскільки не має таких повноважень. У вересні 2017 року “Луцькмістобуд” взяла підрядником компанію “Житлобуд-2”. Остання відновила роботи на ділянці. Посадовці міськради запевняли активістів, що фірма уклала договір із фахівцями для проведення археологічної експертизи, й у квітні 2017 року отримала її за підписом Інституту археології.

У грудні 2022 року влада відмовилася продовжувати договір оренди з “Луцькміськбудом”, оскільки документ не був зареєстрований у реєстрі прав, а з моменту його підписання минуло вже понад 5 років. Підприємство подало позов на міську раду. Проте у березні 2023 року Господарський суд Волинської області виніс рішення не в користь забудовника. У квітні 2024 року уповноважена особа “Луцькміськбуду” Тихін Павлюк продав підземелля компанії “Містобудконцепт”. А згодом Луцька міська рада оформила з цією фірмою договір оренди на сім років одразу.

“Містобудконцепт” з'явилась 4 березня 2024 року, а купила підземелля вже 6 березня. Вона зареєстрована уселещі Маневичі на вулиці Хакімова, 15. Власником фірми є Олексій Юрійович Бортнік. Основний вид діяльності фірми – будівництво житлових і нежитлових споруд.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в липні у Луцьку на перетині вулиць Львівська та Володимирська без дозвільних документів місцевий забудовник Віктор Ковальчук зводив житлові та торгово-офісні приміщення. Раніше саме він займався обʼєктами в Старому місті на Кафедральній, 13 і Драгоманова, 15. Його повʼязують з міським головою міста Ігорем Поліщуком.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук