У Запоріжжі почали "заробляти" на відновленні зруйнованого житла

У Запоріжжі йде відновлення житлових будинків, пошкоджених у ході російської агресії із завищенням цін щонайменше вдвічі. Про це йдеться у розслідуванні hromadського.

У Запоріжжі російські окупанти зруйнували вісім багатоповерхових будинків, близько 500 зазнали різних пошкоджень. Бюджет програми оновлення на цей рік становив 1,2 мільярда гривень. До неї наразі входять понад 10 будинків.

Як з'ясували журналісти, тендери проходили з порушеннями та без конкуренції. При цьому один із переможців конкурсу ("БК Будінвест") вже кілька років не може завершити будівництво своїх об'єктів.

"Я хочу, щоб вони закінчили стадіон на лівому березі Дніпра. Вони з 2017 року не можуть відкрити його. Які ще підряди? П'ята дитяча лікарня у Дніпрі. Вони зобов'язалися її здати у 2020 році. Зараз 2023-й лікарня не готова. Яке ще відновлення житла?", - повідомила журналістка Олена Гарагуц.

Відновлення будинку на Соборному проспекті, 121 коштуватиме місту по $300 тисяч за одну квартиру, або понад $5 тисяч за квадратний метр. Для порівняння, за словами місцевих жителів, до війни квартири в будинку коштували від $60 до $80 тисяч.

В.о. мера Анатолій Куртєв пояснює, що це складні роботи, бо йдеться про історичний будинок у центрі міста. У свою чергу, депутат міськради Микола Білий заявляв, що витрачати $4 млн на відновлення 24 квартир недоцільно – за ці гроші можна купити понад 150 квартир на вторинному ринку Запоріжжя. Але, зрештою, сума зросла ще вдвічі — до $8 млн.

Журналісти також виявили, що будматеріали закуповують за цінами, завищеними подекуди вдвічі-втричі, а то й у чотири рази. У Держагентстві відновлення та розвитку це помітили та домоглися скасування деяких тендерів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, відновлення будинків у Запоріжжі довелося призупинити через перевірки підрядника. Єдиним претендентом на всі договори обрали одну фірму із Дніпра "БК Консул". Оскільки забудовник не мав конкуренції, цінову пропозицію не вдалося зменшити.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

413

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом