У першому читанні прийняли законопроєкт про захист інвесторів на ринку нерухомості

Депутати прийняли у середу, 8 вересня, в першому читанні законопроєкт №5091 "Про гарантування прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені у майбутньому". За нього віддали голоси 322 парламентарія.

За словами заступника голови містобудівного комітету Олени Шуляк, вперше за всі роки незалежності отримали законопроєкт, "який реально захищатиме людей, що вкладають гроші у первинну нерухомість".

Основним завданням документа, згідно з пояснювальною запискою, є створення правових механізмів для забезпечення державою прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості.

Серед причин виникнення проблемних об'єктів житлового будівництва можна зазначити відсутність системи гарантування виконання замовником будівництва зобов'язань перед інвесторами, будівництво об'єктів на самовільно зайнятих земельних ділянках або за відсутності права на виконання будівельних робіт, фінансування будівництва за принципом "фінансової піраміди", спрямування коштів, залучених від інвесторів житлового будівництва не за цільовим призначенням, прийняття забудовником на себе зобов'язань, які він не міг виконати.

Так, проєкт закону має визначити умови інвестування та фінансування об'єктів, ввести гарантійну частку будівництва, удосконалити процедуру продажу майбутніх об'єктів нерухомості, встановити перелік осіб, які мають право першого відчуження тощо.

У зв'язку з недосконалістю існуючих законів інвестори тривалий час не можуть ні отримати у власність проблемні об'єкти нерухомого майна, ні повернути кошти, залучені в таке будівництво. Як підкреслили автори законопроєкту, саме для цього і був розроблений документ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 1 вересня до Ради внесли законопроєкт №5877 щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності. Також в профільному комітеті парламенту готується законопроєкт про містобудівну реформу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

76

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом