У Нідерландах іпотечна ставка впала до рекордно низьких 1,23%

У Нідерландах після 1 січня 2021 року іпотечна ставка впала до рекордно низького рівня – 1,23% річних.

Як повідомляє Rente.nl, ще місяцем раніше іпотеку видавали на 20 років під 1,48% річних. Але вже з нового року ставки знизилися до 1,23%. Аналітики зазначають, що дешеві іпотечні кредити підігріють попит на ринку нерухомості, що підштовхне до зростання ціни на нерухомість в країні. Також експерти не виключають, що влада Нідерландів може знизити іпотечну ставку ще сильніше. Це залежить від розвитку подій навколо пандемії: ефекту вакцинації і можливих економічних наслідків.

Разом з тим ріелтори відзначають, що на ринку і без того кількість попитів вже переважає над числом пропозицій.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у свою чергу українська влада спробувала знизити іпотечну ставку до 10% річних. У нас іпотека прив'язана до індексу депозитних ставок: а це значить, якщо облікова ставка не буде знижуватися, то іпотечна з року в рік зростатиме. При цьому банки зазвичай замовчують про додаткові плати та комісії. Таким чином в жовтні ефективна іпотечна ставка склала 14,3%.

Проте українська влада вже обіцяє іпотеку по 7%. Але поки що передумов для такого зниження ніяких немає.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом