У НБУ розповіли про фактори, які заважають іпотечному кредитуванню

В Україні роботі з іпотечного кредитування заважають непрозорість ринку первинного житла і беззахисність кредиторів у правовому аспекті.

Про це заявив глава Національного банку України Кирило Шевченко, передає Економічна правда.

За словами голови НБУ, в Україні існують передумови для зниження іпотечних ставок. Перш за все, згідно з опитуваннями фінустанов, обсяг виданих кредитів на покупку житла останнім часом суттєво зріс.

Проте існують і проблеми, підкреслив Шевченко. Велика частина кредитів була видана на покупку вторинного житла, небагато кредиторів скористалася іпотекою для покупки квартир у новобудовах. На думку голови центробанку, це пов'язано з непрозорістю ринку первинної нерухомості.

Також поліпшенню ситуації з кредитами на житло заважає продовжений мораторій на стягнення застави з валютної іпотеки. Однак, навіть незважаючи на це процентна ставка істотно знизилася.

"В цілому ж, за нашими даними, з початку року іпотечні ставки знизилися на 7 п. п. – з 19,6% до 12,8% річних", - сказав Шевченко, додавши, що позитивна тенденція має зберегтися і в 2021 році .

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше в звіті Нацбанку говорилося, що в Україні ринок первинної нерухомості залишається майже неконтрольованим, що створює ризики як для звичайних інвесторів, так і для фінансових установ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом