У НБУ розповіли, коли в Україні повноцінно запустяться дешеві іпотечні програми

Національний банк України (НБУ) в умовах коронакризи очікує масового запуску іпотеки у четвертому кварталі цього року за умови збереження макростабільності в країні.

Про це повідомила в понеділок, 13 липня, в.о. голови Нацбанку Катерина Рожкова, передає Інтерфакс-Україна.

"У четвертому кварталі можна буде масово запускати іпотеку (...) Для самих якісних позичальників 10% річних вийде економічним шляхом, а не адміністративним. Іпотека підтягне додаткові суміжні галузі, які теж потребують додаткової підкредитовки", – розповіла вона.

За словами Рожкової, НБУ працює з банками і над іншими методами розширення кредитування, в тому числі закликає банки знижувати ставку по кредитах і депозитах в корпоративному секторі.

"У корпоративному секторі банки не дуже охоче знижують ставку по кредитах, вони намагаються зберегти свою маржу, хоча час високої маржі вже в минулому. Тому ми зараз з ними працюємо і вмовляємо знижувати ставки за депозитами. Вже є банки – з іноземним капіталом і наші великі державні, які їх знизили", – роз'яснила вона.

Крім того, регулятор попросив банки підготувати нові програми кредитування для бізнесу з урахуванням коронакризи.

"Ставка повинна бути нижчою, а кредит – довшим і умови м'якшими, щоб допомогти бізнесу відновитися. Завдання банку - не просто видати кредит, а видати так, щоб бізнес ці гроші пустив у роботу, залишився здоровим і борг з часом, як годиться, повернув", – роз'яснила в.о. голови Нацбанку.

За її словами, регулятор також вмовляє банки підготувати програми реструктуризації для позичальників, у яких зараз "кредитні канікули".

"Зараз літо, яке завжди було затишшям, але десь з осені банки почнуть потихеньку нарощувати кредитні обсяги", – додала Рожкова.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше глава держави Володимир Зеленський заявляв, що всі комерційні та державні банки в Україні повинні давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

64

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом