У Мінрегіоні тривають обговорення роботи контролюючих органів у будівництві

На сайті Мінрегіону тривають обговорення проєкту постанови щодо удосконалення діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Про це повідомили у вівторок, 19 січня, в пресслужбі Міністерства.

У відомстві заявили, що цей документ змінить деякі регуляторні акти у сфері будівництва з ліцензування, дозвільних документів, прийняття об'єктів в експлуатацію, визначення порядку ведення контролю та нагляду.

"Мінрегіон вже отримав більше десятка пропозицій від фахівців, органів місцевого самоврядування, бізнесу. На цьому тижні міністерство ще приймає пропозиції", - зазначив профільний міністр Олексій Чернишов.

За його словами, серед найбільш обговорюваних питань – чек-лист здійснення планової та позапланової перевірки суб'єкта містобудування, що має право вимагатися при здійсненні перевірки. У Міністерстві вважають, що в даному питанні необхідно з одного боку захистити ринок від надмірного державного контролю, а з іншого – запобігти можливим зловживанням недобросовісних забудовників.

"Ще одне питання – відновлення ліцензування для господарської діяльності з будівництва об'єктів. Адже саме наявність ліцензії є підтвердженням здатності забудовника виконувати будівельні роботи", – повідомили в пресслужбі.

У свою чергу нагадаємо, що метою розпочатої у 2015 році децентралізації повноважень ДАБІ була їх передача на місця.

На сьогоднішній день функціонує 101 орган з питань державного архітектурно-виконавчих органів сільських, селищних і міських рад.

Запровадження інституту приватного контролю передбачає позбавлення повноважень місцевих громад з контролю за містобудівною ситуацією в регіоні.

Існує думка, що впровадження приватного контролю і позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень в будівництві – це не тільки крок назад у питанні децентралізації, а й створення плутанини і нових корупційних схем у будівництві.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Чернишов на засіданні Кабінету міністрів, яке відбулося в середу, 23 грудня, представив план завершення реформи будівництва. Так, буде створено Державну інспекцію архітектури та містобудування України (ДІАМ), як центральний орган виконавчої влади, який буде здійснювати архітектурно-будівельний контроль та нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій замість Держінспекції містобудування та Держсервісбуду.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом