У Києві землі колишнього нацистського концтабору віддали під забудову

1 хв

Депутати Київської міської ради проголосували за подовження оренди трьох ділянок біля Китаєва з правом забудови. На цій території під час фашистської окупації існувало відділення нацистського Сирецького концтабору, повідомила спільнота "Захистимо Китаїв".

Територію історико-культурного призначення в урочищі Китаїв, де знаходився Китаївський археологічний комплекс, вилучили з державної власності та передали в оренду приватному акціонерному товариству "Київська овочева фабрика". Одночасно під забудову віддали сусідні землі Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України в урочищах Самбурки та Болгарське. Строк оренди спливав 30 липня, тому Київрада продовжила договір на 15 років, до кінця липня 2039 року. 

Будівництвом буде займатись компанія KAN Development. Її власник Ігор Ніконов раніше обіцяв власним коштом провести археологічні розкопки в Китаєві й розвивати проєкт на цих ділянках з урахуванням тих вимог, які затвердить Мінкульт. Адже на землях раніше знаходився монастирський цвинтар та лаврська економія, а згодом під час фашистської окупації відділення нацистського Сирецького концтабору.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, навесні 2024 року понад 8000 киян підписали електронну петицію з вимогою зберегти від забудови урочище Китаїв. Авторка петиції Марина Коваленко запропонувала розширити межі Національного природного парку "Голосіївський" на територію Китаївського археологічного комплексу включно з урочищами Самбурки та Болгарське.

Забудовники:

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

4.5т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом