Кияни вимагають захистити Китаєво від забудови

2 хв

Мешканці столиці вимагають від влади зберегти від забудови Китаївський археологічний комплекс. Відповідну петицію розмістили на сайті Київської міської ради.

Авторка петиції Марина Коваленко запропонувала розширити межі Національного природного парку “Голосіївський” на територію Китаївського археологічного комплексу включно з урочищами Самбурки та Болгарське.

"Свій ціннісний вибір (зберегти ці території) робили активісти-захисники Китаєва (археологи, екологи, історики) протягом останніх 50 років. Саме тому урочища Китаїв, Самбурки та Болгарське увійшли свого часу до переліку територій, на основі яких має створюватись НПП "Голосіївський". Всі ці урочища безпосередньо межують з парком та є єдиною віссю історико-культурного розвитку цієї території", — йдеться у петиції.

На території Китаївського археологічного комплексу археологи знайшли більше ніж 1000 артефактів, від часів зарубинецького періоду до Київської Русі. Також на цій території розташовані об’єкти ІХ-ХІІІ століття: городище, поселення та курганний могильник.

“Розширення меж НПП “Голосіївський” з включенням урочищ Китаїв, Самбурки та Болгарське у 2020 році погодило Міністерство енергетики та захисту довкілля України”, — додала вона.

За словами Коваленко, таке рішення дозволить зберегти одночасно і археологію, і природу.

З 2009 року Китаїв набув статусу памʼятки археології національного значення. ТОВ "Київська овочева фабрика", яка користується ділянкою Китаївського городища з 2009 року, підписала договір із Saga Development, а потім з KAN Development про будівництво на цій ділянці "ЖК із повною інфраструктурою".

У лютому цього року Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову Офісу генерального прокурора щодо скасування передачі пам'ятки під забудову. Суди і далі тривають.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, компанія Saga Development також бере участь у скандальному будівництві ЖК O2 Residence. Зведення комплексу ведеться фактично у лісі. Правоохоронці швидко встановили, що посадові особи Нацакадемії внутрішніх справ за допомогою КМДА забудовують 29,9 га землі всупереч її цільовому призначенню, внаслідок чого державі завдано збитків.
 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

434

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом