У Києві розкрили масштабну схему із землею та дамбами на 4,2 млрд гривень

Масштабну схему із заволодіння земельними ділянками та гідротехнічними спорудами на загальну суму 4,2 млрд гривень розкрили співробітники Служби безпеки України.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За словами правоохоронців, зловмисники намагалися приватизувати ГТС та 12 ділянок землі в Оболонському, Подільському, Деснянському районах Києва та Обухівському та Вишгородському районах Київської області. У 2018 році українець звернувся з офіційним запитом щодо власності низки гідротехнічних споруд та ділянок. Отримавши формальну відповідь, що майно не перебуває у власності жодної юридичної чи фізичної особи, він узяв їх на "відповідальне зберігання". Потім розпочав процедуру приватизації щодо зазначених об'єктів. Було порушено кримінальну справу, зараз на землю та гідротехнічні споруди накладено арешт.

У свою чергу, як з'ясували журналісти " Схем ", йдеться про причали та греблі на Дніпрі та Оболонському острові загальною площею до 150 тисяч "квадратів". Заволодів ними київський юрист Костянтин Бойко завдяки зв'язкам з колишнім керівником столичної поліції Андрієм Крищенком, який зараз є заступником мера Віталія Кличка.

Більшість причалів та дамб біля берегів Дніпра у Києві збудували ще за радянських часів. Деякі їх використовують для швартування суден. Більшість таких споруд перебувають у держвласності, але не всі. Є об'єкти, які влада так і не взяла на баланс. Юридично вони не мають власника. Їх вільно використовують місцеві жителі, іноді до них приходять річкові судна.

Юрист Бойко використав заяву до поліції, щоб на прохання слідчого взяти гідротехнічні споруди на зберігання. Потім він оформив ці об'єкти у приватну власність і продав їх своїй же компанії.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше у Києві з територіальної власності незаконно вивели 24 земельні ділянки загальною площею близько 400 га, вартість яких перевищує 800 млн грн.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

108

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом