У Києві оприлюднять містобуди і будівельні паспорти, видані з 2011 року

Влада Києва збирається оприлюднити містобуди та будівельні паспорти, які були видані з 2011 року.

Про це написав заступник голови Департаменту містобудування та архітектури Юрій Тацій у себе в Facebook.

Чиновник уточнив, що МУО не є дозвільною документацією, це фактично технічна процедура, коли фахівці в один документ збирають усі зафіксовані в нормативно-правових актах правила забудови саме цієї території. Вони видаються за наявності у потенційного забудовника земельної ділянки (у власності або користуванні), крім випадків, коли проводиться реконструкція будівлі в межах фундаменту

"З 2011 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав близько 4 тисяч Містобудівних умов і обмежень і більше 2 тисяч будівельних паспортів (для нескладних будівництв). Вже скоро ви отримаєте до них доступ в режимі онлайн", - пояснив Тацій.

Чиновник розповів, що це робиться для того, щоб архітектору у майбутньому при роботі над новим проєктом було легше орієнтуватися і створювати об'єкт в дусі існуючих реалій, який би не вибився із загального ансамблю і не суперечив законам.

Крім того, за його словами, оприлюднення даних дозволить киянам побачити, які рамки ставила міська влада до проєкту майбутньої забудови.

"І, порівнявши з самим проектом, можна зрозуміти, якими їх прийняла центральна влада", - додав Тацій.

Підкреслимо, що Київ давно славиться прикладами невдалої і відверто поганої архітектури. І багатьом було б дійсно цікаво знати, хто насправді стоїть за зведенням того чи іншого об'єкта, і хто видавав дозволи на його будівництво.

Один з найвідоміших прикладів архітектурного несмаку за версією переважної більшості експертів зводиться на Подолі на вулиці Нижній Вал, 27-29. ЖК Поділ-Престиж, більш відомий в народі як "Будинок-монстр", згідно із затвердженим проєктом мав би бути п'ятиповерховим. Потім дозволили вісім поверхів, але забудовник самовільно додав ще чотири. Будинок будується з 2012 року

Як повідомляли НЕРУХОМІ, суди щодо цього будівництва почалися ще в 2014 році, але тільки через три роки вдалося довести, що добудова верхніх поверхів – незаконна. У 2019 Господарський суд Києва дозволив знести надбудови вище восьмого поверху, але вже у 2020 році Північний апеляційний господарський суд скасував рішення про незаконність будівництва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

64

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом