Суд залишив в реєстрі пам'яток будівлю, яку знесли для будівництва ЖК Metropole

Шостий апеляційний адмінсуд залишив без розгляду позов ТОВ "Скайпроджект" про скасування наказу Міністерства культури, яким об'єкт культурної спадщини "Особняк" по вул. Лабораторній, 9б був внесений до Держреєстру пам'яток України.

Як повідомляють "Наші Гроші", про це свідчить постанова від 2 лютого.

Суд встановив, що 15 вересня 2010 Мінкульт вніс до Держреєстру "Особняк" як об'єкт культурної спадщини місцевого значення. В травні 2017 року ТОВ "Ковчег" продало цю будівлю площею 276,4 кв м компанії "Скайпроджект". Та стверджує, що в 2018 році вирішила реалізувати куплену нерухомість, і в процесі підготовки документів дізналася, що "Особняк" є пам'яткою архітектури.

У зв'язку з цим Скайпроджект звернувся до суду, вимагаючи скасування розпорядження Мінкульту щодо "Особняку". Справа розглядається в судах з осені 2018 року. У серпні 2020 Окружний адмінсуд Києва позов фірми задовольнив і скасував наказ Мінкультури. Втім, апеляційний суд з таким рішенням не погодився.

Так, апеляційний суд, вказав на порушення процедури відчуження пам'ятки на вул. Лабораторній, 9б. А саме – сторони не отримали обов'язкове узгодження Департаменту охорони культурної спадщини КМДА на продаж будівлі. А також – після купівлі пам'ятки новий власник "Скайпроджект" не уклав охоронний договір з Департаментом.

Крім того, апеляційний суд прийшов до висновку про пропуск Скайпроджектом строку звернення до суду з даним позовом. Наказ Мінкультури з лютого 2013 опублікований на офіційному сайті міністерства, тобто зазначені обставини ще з 2013 року були загальновідомими і знаходились у відкритому доступі. Таким чином, Скайпроджект, подавши позов у жовтні 2018 року, пропустив шестимісячний строк для такого звернення. А це є підставою для залишення його без розгляду. Що апеляційний суд і зробив 2 лютого цього року, при цьому скасувавши рішення ОАСК.

Варто також відзначити, що будівлю на вул. Лабораторна, 9б в 2019 році знесли для забудови.

Як відомо, на ділянках загальною площею 1,15 га, що займають квартал між вул. Велика Васильківська, 91-93, вул. Предславинська, 16-22 та вул. Лабораторна, 9-11, будується багатофункціональний комплекс Metropole.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

128

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом