Суд визнав незаконним знесення історичної будівлі у центрі Києва

Київський окружний адмінсуд визнав незаконним руйнування історичної будівлі на вулиці Рейтарській, 37. Про це йдеться у повідомленні громадської організації "Цегла".

Частина будівлі – флігель – на яку помилково не поширили статус, що охороняється, був майже повністю знесений у липні-вересні 2023 року. Вже після цього будівельні роботи було заблоковано Мінкультом і подано позови до адмінсуду.

Згідно з рішенням суду, ТОВ "Рейтарське" (пов'язують із будівельною компанією "НЕСТ") було відмовлено у задоволенні позову про позбавлення частини будівлі охоронного статусу пам'ятки архітектури. У рішенні зазначено, що під охорону потрапляє будівля повністю, включаючи флігель (який і був зруйнований), а не лише його окремі частини.

Таким чином, руйнування дворової частини пам'ятки, яку здійснив "НЕСТ" у вересні 2023 р., є незаконним, а забудовник за скоєну дію має понести відповідне покарання.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, флігель на Рейтарській, 37 було збудовано понад 130 років тому. Це була будівля Київської повітової земської управи, де мешкав громадський діяч та письменник Микола Шаповал. За радянських часів у цьому приміщенні був гідромеліоративний інститут.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.5т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом