Суд дозволив будувати висотку в історичній частині столичного Подолу

Окружний адмінсуд Києва 6 липня скасував низку вимог містобудів задля забудови ділянки площею 0,52 га на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум'яцької і Вознесенського узвозу. Таким чином суд задовольнив позов ТОВ "Будкомпанія Артфел".

Як повідомляють "Наші Гроші", таким чином були скасовані пункти, які вказують, що ділянка знаходиться у межах історичного ареалу. Тепер забудовник не зобов'язаний погоджувати проєкт з Міністерством культури і отримувати висновки Інституту археології.

У січні 2018 року "Атіка" і "Феліксія" отримали від столичної влади дозвіл на будівництво бізнес-центру у Подільському районі столиці з умовною висотою від 26,5 до 73,5 м. У цьому районі максимально дозволена висота будівель – 27 метрів. У грудні цього ж року фірми уклали з "Будкомпанією Артфел" договір про будівництво офісних будівель і бізнес-центру з підземним паркінгом.

Ще в минулому році ОАСК намагався скасувати пункти містобудів, але рішення було скасовано апеляційною інстанцією через те, що "Атіка" і "Феліксія" не вклалися у термін звернення до суду.

І вже 6 липня Департамент містобудування КМДА вказав "Будкомпанії Артфел" на пропущення строку звернення до суду, оскільки вже пройшло два роки з моменту видачі містобудів, тоді як за законом відводиться тільки 6 місяців. Однак ОАСК порушень тут не побачив, вважаючи, що фірма отримала екземпляр МУО у січні цього року, а подала в суд – у квітні.

Згідно з даними порталу YouControl, власником контрольного пакета акцій ВАТ "ФПГ "Атіка" є ТОВ "Українські науково-виробниче комерційне підприємство "Атіка". Остання компанія належить Євгену Сарнацькому, який колись займав посаду заступника керівника Державного управління справами.

Заснувала ТОВ "Феліксія" кіпрська фірма "Сантара Холдінгз Лімітед", а її бенефіціаром значиться Віталій Вайнштейн – колишній помічник екснардепа Олександра Грановського.

"Будкомпанія Артфел" входить у групу сім'ї Адамовських. Андрій Адамовський також був інвестором "Трейд Коммодіті", що потрапила у скандал з поставками палива для армії.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Київрада у червні цього року відновила компанії "Феліксія" договір оренди земельної ділянки площею 0,07 га на вул. Кожум'яцької у Подільському районі на 5 років для будівництва бізнес-центру з паркінгом, який буде значно вищим, ніж дозволено будувати тут.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

98

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом