Списання кредитної заборгованості за зруйноване житло: хто може претендувати

У Раді готують законопроєкт про списання заборгованості за кредитами, надане на купівлю, у тому числі нерухомого майна, яке було знищено внаслідок агресії російських окупантів.

Про це написав у себе у Facebook голова комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

"За дорученням президента погодили з главою Нацбанку та прем'єр-міністром розробку законопроєкту про списання заборгованості зі споживчих кредитів на придбання рухомого та нерухомого майна, яке було знищено під час військових дій", - написав нардеп.

Він додав, що документ мають внести до парламенту вже незабаром, оскільки через сьогоднішні реалії українці не повинні виплачувати борги за об'єкти, яких немає.

Пізніше у коментарі він наголосив, що проблема полягає в тому, що кредити видавали приватні банки. Тому, за його словами, не можна допустити, щоб увесь тягар від цього рішення повністю ліг на них. Зважаючи на ці проблеми, розробляється механізм з підключення державних ресурсів, ймовірно буде долучений Фонд гарантування вкладів.

Гетьманцев зазначив, що можливість списання заборгованості за кредитом надаватиметься клієнтам банків, які до війни сумлінно все сплачували.

Глава комітету наголосив, що цей законопроєкт розроблявся спільно з Національним банком України.

Інший законопроєкт, що розробляється, стосується прострочених платежів. Зокрема, з громадян, які захищають Україну від російської агресії, не вимагатимуть навіть прострочену заборгованість у період війни та шість місяців після неї – ні у них, ні в їх родичів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні для біженців, чиє житло зруйнували російські окупанти, стартує будівництво нових будинків на 32 тисячі квартир. Будівництво нового житла планується у 16 регіонах України. Крім цього, збираються також викупити ще кілька тисяч квартир у забудовників у вже збудованих житлових комплексах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

99

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом