Скільки потрібно для повної відбудови Бучі: розрахунки експертів

1 хв

Експерти німецької дослідницької компанії Berlin Economics підрахували, що для повного відновлення будинків у Бучі з найкращими енергоефективними рішеннями потрібно ще додатково 212 млн євро. Про це йдеться у звіті фірми, підготовленого спільно з громадською організацією “Екодія”.

За даними фахівців, 106 млн євро необхідно лише для повної відбудови міста до довоєнного стану. Проте для досягнення мінімальних вимог енергоефективності потрібно 108 млн євро, а для впровадження майже нульового рівня — 212 млн євро. 

Експерти Berlin Economics разом з ГО “Екодія” змоделювали два сценарії подальшої відбудови 560 тисяч квадратних метрів пошкодженого житлового фонду. Перший називається “Мінімальні вимоги” і може забезпечити до 45% економії енергії порівняно з базовим рівнем. Другий — “Майже нульовий рівень” дозволить знизити споживання енергії на 74%.

Заступник керівника Berlin Economics Павел Білек та керівник відділу енергетики ГО “Екодія” Костянтин Криницький, зазначили, що фінансування енергоефективних заходів у Бучі та Україні загалом значно залежить від міжнародної допомоги, бо державні та місцеві ресурси є недостатніми. Гранти та пільгові позики можуть стати ключовими у реалізації проєктів. 

У звіті також зазначається, що під час російського вторгнення у місті було пошкоджено 2825 будівель, серед яких 2259 — житлові. Частково або повністю реконструювали зараз понад 870 об’єктів, включно з закладами освіти, охорони здоров’я та інфраструктури. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, водночас на початку цього року фонд “BaltCap” і компанія “Nullus” покинули участь у проєкті будівництва нової школи у Бучі через звинувачення у нецільовому використанні щонайменше 27 млн євро. Освітній заклад планували відкрити у 2025 році.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

62

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом