Скандальний продаж "Більшовика": у ДБР знайшли, хто занизив вартість заводу

У заниженні вартості Першого київського машинобудівного заводу (він же колишній "Більшовик") винними виявилися двоє приватних оцінювачів, якім вже повідомили про підозру.

Про це йдеться на вебсайті Держбюро розслідувань.

На думку ДБР, реальна вартість заводу "Більшовик" – близько 4,5 млрд гривень. Однак у ході аукціону його продали за значно меншу вартість – 1,43 млрд гривень. Слідство з'ясувало, що реалізація підприємства відбулася на підставі підробленого звіту, в якому було перекручено цифри щодо оцінки майна. Судова експертиза також підтвердила, що цей документ не відповідає вимогам законодавства.

У зв'язку з цим дії зловмисників кваліфікували за частиною 3 статті 358 Кримінального Кодексу України (складання оцінювачем свідомо підробленого офіційного документа за попередньою змовою групою осіб).

Відомо, що оцінювала завод компанія Ессет Експерттайз на замовлення радника з приватизації – аудиторської компанії з "великої четвірки" KMPG.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, ДБР веде розслідування у справі про незаконне відчуження "Більшовика" з державної власності за суттєво заниженими цінами, що завдало збитків економіці України. У рамках розслідування суд заарештував всі акції заводу, викуплені під час аукціону консорціумом інвесторів у складі компанії UDP (власник – Андрій Іванов) та А Девелопмент (Олексій Баранов). Також слідство розглядало можливе зловживання із боку представників Фонду держмайна.

Переможець аукціону крім самого підприємства та будівель фактично отримав 35 гектарів землі зі зручним розташуванням у Києві. На той час голова ФДМ Дмитро Сенніченко повідомив, що підконтрольне йому відомство не причетне до махінацій із вартістю "Більшовика". Також він поспішив звільнитися з посади, водночас стверджуючи, що це рішення зовсім не пов'язане з провальною приватизацією підприємства.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

108

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом