Шотландія перша в світі використовуватиме "зелений" водень для обігріву будинків

Шотландія буде першою країною в світі, яка використовуватиме "зелений" водень для обігріву будинків та приготування їжі.

Як повідомляє The Guardian, цей експеримент проходитиме в окрузі Файф у 2022 році. На нього британський регулятор енергетики Ofgem готовий виділити 18 млн фунтів стерлінгів ($ 24 млн), влада Шотландії 6,9 млн фунтів стерлінгів ($ 9,2 млн) та грант на суму 12,7 млн фунтів стерлінгів ($ 16,9 млн) надасть компанія National Grid для перевірки безпечного транспортування газоподібного водню старими газовими розподільними мережами.

Проєкт H100 Fife реалізує шотландська газорозподільна компанія SGN, яка поставляє природний газ для 5,9 млн будинків та підприємств у Шотландії і на півдні Англії.

Будинки будуть оснащені безкоштовними водневими котлами, обігрівачами і кухонними приладами, які використовуватимуться протягом більш як чотирьох років. Таким чином спробують перевірити, чи може водень з нульовим вмістом вуглецю, отриманий з використанням відновлюваних джерел енергії та води, допомогти в досягненні цілей Великобританії в області клімату. У разі, якщо перший етап виявиться успішним, до експерименту долучать ще до 1000 будинків.

Шотландія використовуватиме водень, видобутий за допомогою відновлюваної енергетики. Це так званий "зелений" водень. Добутий за допомогою вугілля і природного газу водень називають "сірим", а за допомогою електрики з АЕС – "синім".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні тим часом збираються істотно урізати програму "теплих кредитів", які видаються на підвищення енергоефективності будівель.

Спочатку передбачалося залишити тільки програму "Енергодім" від Фонду енергоефективності, але після критики з боку Євросоюзу, український уряд вирішив продовжити цю програму і на наступний рік, заклавши до бюджету 150 млн гривень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

86

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом