Знищення пам'яток та активізація іпотечного ринку. Топ подій за серпень

Останній місяць літа для будівельної галузі запам'ятався як період безкомпромісного знищення історичних будівель та пам'яток архітектури. Про це та інше читайте у дайджесті подій за серпень від порталу НЕРУХОМІ .

Демонтаж архітектурної спадщини

Серпень ознаменувався низкою незаконних демонтажних робіт, які пошкодили історичні будівлі. Як відомо, Департамент охорони культурної спадщини КМДА дозволив збільшити максимальну висоту забудови історичної частини Подолу з 15 до 27 метрів, а в деяких зонах – до 42 метрів. На думку експертів, саме це спричинило активізацію недобросовісних забудовників.

Знесення садиби на Ярославській

200-річну садибу на Подолі на вулиці Ярославській, 13б, яка була взірцем житлової дерев'яної забудови ХІХ століття, знесли приблизно о 5 ранку 10 серпня.

Замовником демонтажу був партнер юридичної фірми "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" Сергій Боярчуков. За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, замість історичного будинку на вулиці Ярославській хочуть збудувати клубний будинок. При цьому інший партнер компанії, яка проводила демонтаж – народний депутат від "Євросолідарності" Сергій Алексєєв, є президентом офіційного фан-клубу мера Києва Віталія Кличка.

Водночас, вже після обіду в поліції заявили, що відкрили кримінальне провадження за фактом зносу будинку за статтею 356 Кримінального кодексу України – самоуправство.

Експерт з питань містобудування Георгій Могильний повідомив, що у 2015 році міська влада провела наукові дослідження, за результатами яких будівлю на Ярославській, 13б пропонували внести до Реєстру пам'яток, а як проміжне рішення – надати статус щойно виявленого об'єкту культурної спадщини. Проте з того часу будівля так і не набула охоронного статусу.

Демонтаж будівлі XIX століття на Набережно-Хрещатицькій

Також у серпні розпочали і демонтаж історичної будівлі на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13. Будівельники демонтували частину даху споруди, при цьому, як зазначив активіст та юрист Дмитро Перов, забудовник не отримав необхідних погоджень для проведення робіт.

Як стало відомо, на цьому місці збираються побудувати семиповерховий апарт-готель, що суперечить вимогам законодавства про збереження габаритів цінної історичної забудови в межах історичного ареалу, заявила депутатка Київради Євгенія Кулеба.

Згідно з паспортом об'єкта будівництва, дозвіл на проведення будівельних робіт видано Державною інспекцією архітектури та містобудування 22 грудня 2022 року. Також видано дозвіл на реконструкцію з надбудовою нежитлової будівлі для облаштування ділового центру та закладу громадського харчування. Містобудівні умови та обмеження на об'єкт було видано у 2014 році.

Будівля була збудована у 1822 році, спочатку там знаходилися лазні купців Бубнових, а потім – майстерні річкового порту та торговельні приміщення. Сьогодні це найстаріші будівлі з тих, що збереглися на набережній, і представляють архітектурну цінність.

Демонтаж історичної будівлі на Лук'янівці

У районі Лукянівки, на Дегтярівській, 7б розбирають чергову історичну будівлю. Тут розташовується тролейбусно-трамвайне управління, будинок якого є пам'яткою архітектури в стилі модерн.

Будівельники вже встигли знести частину даху. На місце викликали інспекторів Департаменту територіального контролю Києва та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, співробітників Національної поліції України, які зупинили проведення демонтажних робіт.

Згодом Департамент охорони культурної спадщини КМДА направив розпорядження власнику історичної будівлі. Столична влада додала, що в лютому 2022 року вона дозволила виконання робіт щодо цієї адреси, проте термін дії зазначеного дозволу минув у липні 2023 року.

Ситуація на будівельному ринку

Розслідування будівництва ЖК DOCK32 на Рибальському півострові

Національна поліція взялася за розслідування порушень під час будівництва житлового комплексу ЖК DOCK32 на Рибальському півострові в Оболонському районі Києва. Зокрема, правоохоронців зацікавило перевищення допустимої висотності цього об'єкту.

Як з'ясували експерти НЕРУХОМІ, житловий комплекс Держінспекція архітектури та містобудування прийняла в експлуатацію у лютому 2022 року. Затримка становила один квартал. Що характерно, ще у січні забудовник намагався ввести об'єкт в експлуатацію, проте отримав відмову. Підставою послужила ціла низка зауважень. Серед яких було і "перевищення вимог щодо припустимої висотності об'єкта, встановленої Містобудівними вимогами та обмеженнями". Існують великі сумніви, що забудовник виправив усі зауваження належним чином упродовж одного місяця.

Також відомо, що Київська міська прокуратура намагаються в судовому порядку стягнути із замовника цього будівництва компанії "Вісенс Хаус" пайовий внесок у розмірі 12,3 млн гривень. Прокурори виграли справу у суді першої інстанції, проте забудовник нещодавно подав апеляційну скаргу.

ЖК для переселенців

У Вінниці об'єднання переселенців "Спільна справа" закінчує будівництво житлового комплексу на вулиці Сергія Зулинського для людей, які втратили своє житло через агресію росії. Багатоквартирний будинок планують ввести в експлуатацію наприкінці 2023 року.

Щоб отримати цю ділянку землі, кооперативу довелося двічі проходити громадські слухання. Вперше, 2018 року, недопрацювали документацію. У 2019 році на повторних слуханнях переселенці досягли можливості орендувати землю під будівництво. А вже 2020-го на сесії міської ради їм цю ділянку виділили і на сьогоднішній день кооператив її оплачує.

У будинку 105 квартир – одно-, дво- та трикімнатних. Найменші – у середньому площею 40 кв. м, двокімнатні – від 55 до 60, а трикімнатні – 80–86. Майже всі вже продані. Поки залишилося кілька трикімнатних, їх можуть придбати люди, які постраждали від війни.

Відновлення скандального будівництва у Солом'янському районі Києва

У серпні активізувалося будівництво апарт-комплексу CitiZen, будмайданчик якого прилягає впритул до Солом'янського ландшафтного парку.

Влада Києва в 2019 році видала містобуди компанії "Смарт-Девелопмент" на будівництво багатофункціонального комплексу з апартаментами та офісами. Однак на цьому місці забудовник почав зводити комплекс із житловими приміщеннями. Варто зазначити, що багато недобросовісних забудовників вдаються саме до такого прийому.

Дозвіл на виконання будівельних робіт видала колишня ДАБІ якраз перед своєю ліквідацією. За словами юристів, ДПТ у цій частині суперечить Генплану. Крім того, цільове призначення ділянки також не відповідає планам забудовника.

Проти будівництва виступають місцеві мешканці навколишніх будинків. Вони створили громадську організацію "Збережемо Солом'янський парк" та подали три позови про визнання протиправними та скасування містобудівних умов та обмежень, дозволу на будівництво, детального плану території. В один із конфліктів між жителями Солом'янського району та представниками забудовника останні відкрили вогонь із травматичної зброї.

Як з'ясували експерти порталу НЕРУХОМІ, містобуди було видано на забудову чотирьох ділянок. Проте Господарський суд визнав договір щодо оренди однієї з ділянок недійсним.

Статистика та цифри

Згідно з серпневим повідомленням Нацбанку, за перший місяць літа українські банки оформили 527 іпотечних кредитів на загальну суму 754 млн гривень.

Цей показник є рекордним під час повноцінної війни, розв'язаної росією з лютого 2022 року. Так, у травні 2023 було видано 232 позички, а попередній рекорд було поставлено грудні 2022 року - 405 позичок.

Червень став рекордним не лише за кількістю виданих позичок, а й розпочав кредитування на первинному ринку. Звичайно, поки що в дуже скромних масштабах - з 527 позичок лише 8 кредитів було надано для придбання майнових прав на житло, що будується. Але цей показник все одно найвищий за останні півтора роки.

Крім того, ринок комерційної нерухомості також адаптувався до умов військового часу і в другому кварталі 2023 року продемонстрував позитивну динаміку.

До кінця першого півріччя обсяг укладених договорів оренди сягнув близько 61 000 кв.м, що становить +74 п.п. з початку року. Приблизно 15% обсягу угод з оренди припадало на продовження та перепідписання існуючих договорів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

352

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом