Житло у новобудовах до кінця зими дорожчати не буде

До кінця зими вартість житла в новобудовах класів "економ" та "комфорт" не змінюватиметься.

Відповідний прогноз дав засновник групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький.

З його слів, ціни на цей сегмент первинного ринку стабілізувалися з початку жовтня. ЖК економ та комфорт класів становлять понад 70% усіх новобудов Києва. З листопада вартість житла змінювалася лише через перехід до нових стадій будівництва. Тому, як зазначив експерт, таке зростання цін не вплине на ситуацію на ринку.

"Пік цін вже пройдено і в найближчі 2-3 місяці зростання вартості квадратного метра буде лише точковим", - розповів Підвисоцький.

Підбиваючи підсумки цього року, експерт повідомив, що житло на первинному ринку зросло на 25-35% залежно від характеристик ЖК. Найбільше додали у вартості квартири класів комфорт та комфорт+, житло економкласу подорожчало до 15%. Попит мали квартири з однією або двома кімнатами площею до 60 "квадратів" на стадії будівництва до 1 року. Істотно вплинула на зростання вартості квадратного метра висока активність українців, які купували житло на початкових стадіях будівництва з метою збереження власних коштів. У результаті попит на первинному ринку на 5-10% випереджав пропозицію. Зараз попит та пропозиція досить збалансовані.

Експерт розповів, що з 2020 року девелопери дедалі частіше інвестують власні кошти у процес будівництва, знижуючи залежність зведення ЖК від рівня продажів. Так, на початок грудня у Києві понад 25% об'єктів будується за рахунок прямих інвестицій забудовника.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з даними Держстату, обсяги будівництва житла у жовтні цього року в Україні зросли на 29,6% проти жовтня роком раніше. За 9 місяців 2021 року будівництво житлових будівель зросло на 19,6%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

68

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом