За програмою "єОселя" видали кредитів на 21 млрд гривень

За два роки програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя" скористалися понад 13 тисяч українських родин, а обсяг виданих кредитів перевищив 21 млрд гривень. Про це порталу НЕРУХОМІ повідомили у пресслужбі компанії "Укрфінжитло".

Як відомо, реалізують "єОселю" Міністерство економіки України спільно з Мінцифрою та ПрАТ “Укрфінжитло”.

"Два роки тому, щоб підтримати українську економіку та українців ми запустили програму "єОселя". Сьогодні ця програма — одна з найпопулярніших серед українців. Крім підтримки населення, програма в найскладніший час підтримала будівельну і суміжні галузі. В тому числі й завдяки "єОселі" в першому півріччі 2024 року виробництво будівельної продукції зросло на 37,1%. Це додаткові 0,6% внеску до ВВП", - зазначила перша віцепрем’єрка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Програма стартувала як іпотека за вигідними умовами під 3% річних для окремих категорій - військових та правоохоронців, медиків, педагогів та науковців. Але тільки у 2023 році кредитний портфель "єОселі" майже досягнув рекордного обсягу довоєнного іпотечного кредитування - було видано 5855 кредитів на 8,85 млрд гривень. Відтак обсяг кредитного портфеля програми у 2023 році лише на 0,06 млрд менше, ніж загальна сума виданих українськими банками іпотек у 2021-му році, який став найуспішнішим.

“І вже у 2024 році за "єОселею" власне житло придбали понад 6,7 тисячі родин, а обсяг виданих кредитів перевищив 11 млрд гривень. Цього року ми зробили акцент на первинку, активно працюємо із забудовниками по всій Україні і суттєво збільшили вибір в цьому сегменті. З початку цього року до нас приєднались 62 девелопери, а громадяни можуть обрати житло на етапі будівництва вже в 174 об’єктах. Сьогодні "єОселя" – одна з найуспішніших програм іпотечного кредитування за часи незалежності України, і є беззаперечним лідером", – повідомив голова компанії "Укрфінжитло" Євген Мецгер.

Загалом за два роки найбільше позичальників - понад 56,6% - серед військовослужбовців та правоохоронців під 3%. Понад 25% позичальників - це українці, які скористалися масовою іпотекою під 7%. Серед них 277 внутрішньо переміщених осіб та 251 ветеран.

Найрозповсюдженіший регіон – Київська область та місто Київ - 3 574 та 2 527 виданих кредитів відповідно. 781 кредит виданий у Львівській області, 634 - в Одеській, 611 - у Вінницькій, 561 - у Волинській, 540 - в Івано-Франківській області та ін.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, Національний банк вважає за необхідне внести зміни у програму "єОселя" оскільки компанія "Укрфінжитло", яка реалізує проєкт, має всього 50 млрд гривень капіталу у формі держоблігацій. Зараз вона видала кредитів на 20 млрд гривень, тобто решта капіталу просто генерує їй процентні доходи. Тому якщо "Укрфінжитло" витратить усі 50 млрд гривень, це призведе до збиткової діяльності.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук