НБУ радить змінити умови програми "єОселя"

1 хв

Національний банк вважає за необхідне внести зміни у державну програму іпотечного кредитування "єОселя". Про це повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтервʼю Forbes.

За її словами, в Україні загальна іпотечна ставка навряд чи знизиться до 3%. В сучасних реаліях за умови інфляції вона сягатиме приблизно 10-11%. Для прикладу в Польщі середня ставка за іпотекою – 4,75%, у Німеччині – 3,5%. 

При цьому, як допоміжний елемент ринкового кредитування, програма “єОселя” дає можливість отримати іпотеку за вдвічі нижчою ставкою – 3-7%. Адже зараз компанія "Укрфінжитло", яка реалізує проєкт, має всього 50 млрд гривень капіталу у формі держоблігацій. Зараз вона видала кредитів на 20 млрд гривень, тобто решта капіталу просто генерує їй процентні доходи. Тому якщо "Укрфінжитло" витратить усі 50 млрд гривень, це призведе до збиткової діяльності. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, 16 серпня Кабінет міністрів прийняв постанову щодо змін до державної іпотечної програми "єОселя". Якщо раніше громадяни могли придбати лише квартиру у спорудах, що зводяться, то тепер буде можливість купівлі майнових прав на приватні будинки на етапі будівництва. Також українці зможуть вносити перший внесок на придбання житла шляхом зарахування коштів за рахунок житлового сертифіката "єВідновлення".

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

1.1т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом