Яким містам світу загрожують "мильні бульбашки" на ринку нерухомості

Аналітики швейцарського банку UBS проаналізували світовий ринок нерухомості на предмети небезпеки виникнення так званих "мильних бульбашок".

Як зазначається на сайті фінустанови, згідно з отриманими даними, небезпечна ситуація виникла у Торонто та Франкфурті. Аналітики зазначили, що цього року на ринку житла у багатьох мегаполісах світу відчувається критичний дисбаланс попиту та пропозицій, а також зростання відсоткових ставок і спекуляцій.

У Канаді рекордно низькі іпотечні ставки під час пандемії коронавірусу призвели до масової видачі кредитів населенню. Наразі Банк Канади підвищує відсоткові ставки для боротьби з інфляцією. Через це Торонто демонструє найвиразніші ознаки "мильних бульбашок".

Крім Торонто, складна ситуація на ринку житла виникла і у німецькому Франкфурті. Усього до списку UBS Global Real Estate Bubble Index потрапили такі мегаполіси: Цюріх, Мюнхен, Гонконг, Ванкувер, Амстердам, Тель-Авів та Токіо. Останні два міста раніше не показували ознак дисбалансу. Надмірно перегріті ринки нерухомості у США. Найбільш це помітно по Майамі, Нью-Йорку, Сан-Франциско та Бостону.

У UBS наголошують, що в низці європейських міст (Стокгольмі, Парижі, Сіднеї, Женеві та Лондоні) "бульбашки" зберігають середній ризик порівняно з минулим роком.

Ставки за іпотечними кредитами зросли майже вдвічі у всіх перерахованих містах. Однак купівельна спроможність населення продовжує знижуватися через інфляцію та втрату активів. Це тимчасово стримує попит на додатковий простір для життя. Аналітики констатують, що найближчим часом через завищені витрати на позики, що перевищують прибутковість інвестицій у нерухомість, відбудеться коригування цін. І це виявиться вже найближчими місяцями.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, минулого року на думку аналітиків UBS, у Європі шість міст були схильні до появи "бульбашок". Тим часом жодне з міст США не характеризувалося переоціненою нерухомістю. До того ж, до списку не потрапили й українські міста.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

260

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом