Як зміниться отримання містобудівних дозволів після ліквідації ДАБІ

Після ліквідації ДАБІ для представників будівельної галузі отримання дозволів спроститься, а сам процес зміниться.

Про це розповів глава Державної сервісної служби містобудування Олексій Башкіров, передає ZIK.

"Уже з'явилося таке поняття як чек-лист. Ним передбачено вичерпний перелік документів для забудовника, що істотно полегшує процес отримання дозволів на початок будівельних робіт та введення об'єкта в експлуатацію", – зазначив Башкіров.

Він також підкреслив, що пріоритетом реформи є децентралізація і її підтримав бізнес на зустрічі з прем'єр-міністром, яка відбулася минулого тижня.

"За нашим планом органи місцевого самоврядування займатимуться дозвільно-реєстраційними функціями, на себе їх також перебиратимуть ОТГ. Держсервісслужба матиме власні територіальні органи, де завжди можна буде отримати зручну консультацію, якщо виникатимуть питання щодо документів. А термін розгляду взагалі скоротився до 5 днів", – зазначив Башкіров.

Глава Держсервісслужби додав, що для бізнесу важливо в нове законодавство про регулювання містобудування внести принцип альтернативності у виборі органів для отримання дозволів. "Представники галузі хочуть вибирати – отримувати дозволи в Державній сервісній службі, територіальних органах, або в органах місцевого самоврядування. Ми також виступаємо за такий принцип", – сказав Башкіров.

Між іншим, зазначимо, що ДАБІ вже не виконує свої функції, а нові органи ще не почали повноцінну роботу – в сфері будівництва спостерігається справжній хаос.

Наприклад, як повідомляли НЕРУХОМІ, влада Бердянська скаржиться, що через реформу ДАБІ не може вплинути на незаконне будівництво. У будівлі, яка знаходиться в історичному ареалі міста, без документів та в порушення всіх архітектурних норм ведеться будівництво незрозумілого вигляду мансарди. Зокрема, як повідомила головний архітектор Бердянська Анастасія Малиновська, користуючись тим, що ДАБІ знаходиться в стадії реорганізації, деякі громадяни дозволяють собі такі речі.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом