Як в Ізраїлі: у Львові планують будувати висотки із захисними кімнатами

Виконком Львова затвердив нові стандарти будівництва житла, максимально збільшивши безпеку для мешканців. Зокрема, йдеться про спорудження повноцінних бомбосховищ та проєктування кімнат безпеки в житлових багатоквартирних будівлях.

Про це розповів заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач на своїй сторінці у Facebook.

Чиновник нагадав, що влада міста ще до повномасштабного вторгнення росії розробляла проєкт із будівництвом будівель з бомбосховищами.

"Один з офісних центрів, який ще два роки тому прислухався до наших рекомендацій і тепер у їх бомбосховищах підземного паркінгу досить комфортно живуть люди з Донецької та Харківської області. Вони нікуди не біжать під час тривоги, в кімнатах є опалення, вентиляція, накопичувальний бак водою, певний запас їжі та навіть душові – словом, все необхідне", - розповів Зубач.

Також у мерії підготували рекомендації для забудовників щодо облаштування так званих безпечних кімнат, використовуючи ізраїльський досвід.

"В межах квартир передбачається захисна кімната з посиленими стінами, мінімальною площею 9 квадратних метрів. Власне, будинок повинен мати цілий стояк таких кімнат і на 70% стояти на фундаменті. Двері та сталеві віконниці повинні витримувати ударну хвилю та захищати від осколкових поранень", - наголосив Зубач.

За його словами, це потрібно для того, щоб мешканці, які не встигають спуститися до бомбосховищ, могли б сховатись там. Влада Львова має намір рекомендувати уряду внести зміни до будівельних норм. Водночас чиновник зазначає, що облаштування таких безпечних кімнат здорожчить собівартість квартир. Проте вчорашні ракетні удари по Львову показали, що така безпека сьогодні вкрай необхідна.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Верховна Рада збирається змінити будівельні норми, ініціюючи будівництво бомбосховищ у нових будинках. Таким чином, питання облаштування у нових будинках бомбосховищ буде врегульовано на законодавчому рівні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

99

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом