Вибух на Позняках і протести інвесторів: головні події червня

Червень видався дуже спекотним не тільки за температурою повітря. Вибух у багатоповерхівці на Позняках, зіткнення з поліцією інвесторів скандальних недобудов, а також зміна в земельному та містобудівному законодавстві – стали знаковими подіями місяця.

Більш детально читайте на ресурсі НЕРУХОМІ.

Вибух на Позняках у Києві

У Києві в недільний ранок, 21 червня, прогримів потужний вибух у Дарницькому районі на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5. Він був настільки сильним, що зруйнував перекриття з четвертого по сьомий поверхи. В результаті трагедії загинули п'ятеро людей. Зруйнована секція, в якій знаходяться 40 квартир, відновленню вже не підлягає.

Постраждалих мешканців влада Києва розмістила в одному з інтернатів, також номери у своєму готелі надала "Укрзалізниця", інші вирішили пожити у родичів.

Українська влада вже почала вирішувати питання з новими квартирами для постраждалих. Так, 25 червня президент Володимир Зеленський передав 12 сім'ям ключі від нових квартир. Глава держави, крім того пообіцяв, що питання щодо інших квартир будуть вирішені вже найближчими днями.

Що стосується можливої причини вибуху в будинку на Позняках, то за словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, він міг статися через недотримання технологій повірки лічильників.

"Основна версія, за якою працює прокуратура разом з поліцією, – це контроль дотримання технологій повірки лічильників співробітниками компанії Київгаз. Дійсно, до цього страшного вибуху, який призвів до 5 жертв, були повірки лічильників. Лічильники знімалися, замінялися на спеціальні трубочки, і були повідомлення свідків про запах газу ", – розповів Геращенко.

Він також додав, що якщо буде достатньо підстав вважати, що вибух стався через непрофесіоналізм співробітників Київгазу, то можуть бути позови до суду і компенсації всіх витрат, які понесли жителі цього будинку і держава.

Проте, проблема застарілих газових мереж – досить гостра в Україні. Як зазначила заступник голови парламентського комітету з питань містобудування Олена Шуляк, приклад трагедії на Позняках – сигнал про те, що владі слід провести моніторинг аварійних будівель, щоб мінімізувати повторення подібних надзвичайних подій.

Протести інвесторів і киян

Червень, крім усього іншого, запам'ятався масовими акціями протестів інвесторів Укрбуду, Аркади з приводу бездіяльності влади щодо заморожених об'єктів, а також мешканців столичних Русанівських садів, які виступають проти будівництва Подільського мосту. Як правило, всі ці протести проходили дуже шумно і нерідко закінчувалися сутичками з правоохоронними органами.

Мітинги інвесторів Укрбуду

15 червня близько тисячі інвесторів Укрбуду вийшли на Банкову, вимагаючи допомоги влади у вирішенні питання з недобудовами. Зокрема, учасники мітингу вимагали від президента Зеленського створити робочу групу і розблокувати процес будівництва. В результаті протести переросли в сутички зі співробітниками правоохоронних органів: поліцейські побили кілька людей, а одного відвезли у відділок.

Проте, протестувальникам вдалося все-таки достукатися до влади, і справа з об'єктами Укрбуду зрушила з мертвої точки. В уряді повідомили, що Міністерство оборони вже розробило проєкт розпорядження, який зараз знаходиться на стадії узгодження у Мінфіні, Мінрегіоні та Мін'юсті.

А глава Київміськбуду Ігор Кушнір недавно відзвітував, що його компанія ввела в експлуатацію три житлові комплекси Укрбуду, які раніше прийняла на баланс.

"Це СОНЯЧНА РИВ'ЄРА, НОВОМОСТИЦЬКИЙ та перші дві секції ЖК ПЕКТОРАЛЬ. Питання введення було одним з найгостріших. У будинках вже живуть люди, тому забезпечити їх законну експлуатацію вкрай важливо. Зроблено перший, але важливий крок, три об'єкти отримали сертифікати від ДАБК", – повідомив Кушнір.

Щоб прискорити процес вирішення даного питання в столичній міськдержадміністрації пообіцяли навіть звільнити Київміськбуд від сплати пайового внеску.

Як швидко вирішиться питання з іншими об'єктами Укрбуду – складно сказати. Однак видно, що зараз процес пішов і у інвесторів з'явилася хоч якась надія.

Протести інвесторів банку Аркада

На масштабний протест зважилися й інвестори трьох житлових комплексів ЕВРИКА, ПАТРІОТИКА та ПАТРІОТИКА НА ОЗЕРАХ, квартири в яких продавав банк Аркада. Учасники влаштували 29 травня мітинг біля Аркади, Офісу президента, Кабміну і встановили навіть наметове містечко, готуючись до тривалої акції.

Незабаром активісти повідомили про невеликі зрушення у справі. Влада Києва заявила, що банк Аркада має прийняти принципове рішення й усунути проблему із завершенням будівництва низки житлових комплексів, інвесторами яких вже стали 13 тисяч сімей. Місто в рамках своїх повноважень готове виступити координатором і всіляко сприяти тому, щоб врегулювати питання навколо скандальних житлових комплексів. Також у КМДА зазначили, що забудовник повинен відновити всі роботи на житловому комплексі ЕВРИКА, який знаходиться у Голосіївському районі Києва.

"Деякі житлові будинки ЖК ЕВРИКА, зокрема, № 14 і № 18 мають високу ступінь будівельної готовності, проте замовник, ТОВ "Аркада-Будівництво", досі не виконав у повному обсязі комплекс робіт з підключення будинків до інженерних мереж", – зазначив заступник столичного мера В'ячеслав Непоп.

Тим часом глава Міністерства розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявив, що його відомство розробило законопроєкт, який має захистити постраждалих інвесторів від недобросовісних девелоперів. За його словами, один з пунктів документа передбачає обов'язкове страхування відповідальності забудовника перед кредиторами. Це повинно підвищити відповідальність в містобудуванні і зменшити кількість ошуканих інвесторів.

Зіткнення на Русанівці

У Києві мешканці Русанівських садів 13 червня вийшли з акцією протесту проти будівництва Подільського моста, в результаті чого виник конфлікт з поліцією. Місцевим не сподобалося, що тут запланували зробити з'їзд, який буде проходити через сади. А ще учасники протесту незадоволені тим, що дорогою, яку вони нібито самі ж побудували за власні гроші, їздить важка техніка, яка розбиває її.

Представники правоохоронних органів спробували їх посунути, але в результаті виникла бійка. Відзначимо, що дачники неодноразово намагалися перешкодити незаконному, на їхню думку, будівництву. І майже кожен раз все закінчувалося бійкою з поліцейськими.

Мер Києва Віталій Кличко в цьому питанні був категоричний і не пішов назустріч місцевим жителям. Він заявив, що столична влада не буде зупиняти будівництво Подільсько-Воскресенського моста, як того вимагали активісти.

Підкреслимо, що техніко-економічне обґрунтування будівництва мостового переходу через Дніпро розроблялося у 1987-1989 роках. Проєкт був узгоджений мостобудівельною радою 25 липня 1990 року і затверджений Київською міськрадою 19 квітня 1993 року. Роботи зі спорудження моста розпочато у 1993 році, проте в зв'язку з відсутністю фінансування будівництво через кілька років було призупинено. Зведення мосту за цей час не раз намагалися відновити, але безрезультатно. 16 травня 2019 року Кличко заявив, що до кінця 2020 року в Києві планують відкрити рух по Подільсько-Воскресенському мосту через Дніпро. Виходячи з такої його позиції можна припустити, що на Русанівці конфлікти ще триватимуть, поки компроміс таки не буде знайдений з місцевими жителями.

Без ріелтора не обійтися

Депутати від Слуги народу зареєстрували у парламенті законопроєкт про "Про ріелторську діяльність", який заборонить покупку або оренду нерухомості без ріелторів.

Як наголошується, щоб контролювати виконання норми про покупку/оренду житла тільки через посередника, у Раді пропонують створити новий сервіс – Єдину інформаційну базу, яка буде відкритою і доступною в онлайні. Планується, що ріелтори будуть вносити в неї інформацію за договорами, кожному з яких присвоять унікальний номер. Незареєстровані в базі договори будуть вважатися незаконними.

Згідно із законопроєктом, ріелторські послуги зможуть надавати тільки суб'єкти ріелторської діяльності. Вони зобов'язані будуть отримати кваліфікаційне свідоцтво. За діяльність без ліцензії будуть штрафувати на суму від 8,5 до 17 тис. грн.

Ріелтори будуть зобов'язані пройти профпідготовку і складати кваліфікаційний іспит. Атестовані ріелтори будуть вноситися у новостворений сервіс - Єдиний реєстр ріелторської діяльності.

Відзначимо, що дана ініціатива може негативно вплинути на вільний ринок в Україні, оскільки зобов'язує громадян укладати угоди виключно за допомогою ріелторів. Втім, є ймовірність, що даний законопроєкт зазнає необхідних змін – зараз він відправлений на доопрацювання у профільний комітет Ради.

Зміни до земельного та будівельного законодавства

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель" № 2280. Він вступає в силу через один рік з дня опублікування. Зараз закон спрямований на підпис президентові.

Законом пропонується врегулювання питань встановлення меж громад; комплексного просторового планування територій, скасовує необхідність розробки декількох, споріднених за змістом видів містобудівної документації та документації із землеустрою; формування електронної картографічної основи для планування території, та інше.

Положення Закону, що стосуються також процедури зміни цільового призначення земельної ділянки, концептуально змінює поняття містобудівної документації.

З огляду на, те що закон має прямий вплив на учасників будівельного ринку, розглянемо деякі основні положення, які стосуються забудовників, власників земельних ділянок та користувачів земель державної та комунальної власності:

- Встановлено нову законодавчу категорію "вид цільового призначення". При встановленні цільового призначення земельних ділянок здійснюється віднесення їх до певної категорії земель і виду цільового призначення.

- Категорія земель і вид цільового призначення земельної ділянки визначаються в межах відповідного виду функціонального призначення території, передбаченого затвердженим комплексним планом просторового розвитку території громади або генерального плану населеного пункту. Прикінцевими положеннями, встановлено, що 1 січня 2025 функціональне призначення території може визначатися детальним планом.

- Зміна цільового призначення земельної ділянки не потребує розробки документації із землеустрою та прийняття рішень відповідного органу (крім рішень щодо встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок, розпорядження якими здійснюють такі органи).

- Встановлено новий вид містобудівної документації, такий як комплексний план просторового розвитку території громади, який поряд з Генеральним планом і детальним планом території, є одночасно містобудівної та землевпорядної документацією на місцевому рівні. Склад, зміст, порядок розроблення та оновлення містобудівної документації на місцевому рівні встановлюються Кабінетом міністрів у Порядку розробки, оновлення, внесення змін та затвердження.

Іпотека по 10%

В Україні іпотека, про яку довго говорили представники влади, регуляторів та різних фінансових установ, таки подешевшала до 10%. Зокрема, державний ПриватБанк з 1 липня почне кредитування в рамках програми "Доступне житло під 10%".

"Це дозволить українцям поліпшити житлові умови – процентна ставка по кредитах на доступне житло складе 9,99% річних. Доступну іпотеку можна буде отримати в ПриватБанку на термін до 20 років, а початковий внесок позичальника складе від 30% вартості житла", – розповіли у банку.

Згідно з повідомленням, у рамках пільгової програми українці зможуть придбати як житло на вторинному ринку, так і квартири у новобудовах, введених в експлуатацію.

При цьому прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що іпотечна ставка у 10% - це ще не межа. За його словами, метою українського уряду є зниження іпотеки до 5-7%. При цьому прем'єр додав, що вже восени буде спостерігатися здешевлення фінансових ресурсів.

У свою чергу у Національному банку України вважають, що запуск низьких кредитів на житло позитивно відіб'ється на суміжних галузях і стане додатковим стимулом для відновлення економіки, яка в умовах жорсткої кризи на тлі спалаху коронавірусу гостро потребує подібних рішень.

Читайте всі новини про будівництво та ринок нерухомості на ресурсі НЕРУХОМІ!

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом