В Україні зупинилася реєстрація угод із нерухомістю

Нотаріуси з 2 лютого втратили можливість реєструвати договори купівлі-продажу нерухомості через збій в обміні даними між електронними системами Держгеокадастру і Держреєстру майнових прав на нерухоме майно.

Про це йдеться у повідомленні Нотаріальної палати України.

"З 02 лютого 2023 р. без попередження по всій території України було припинено взаємний обмін, що призвело до зупинення роботи нотаріусів, а саме вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна, зокрема земельних ділянок", – йдеться у повідомленні.

Сьогодні нотаріуси мають велику кількість заяв, які не вдається обробити. У свою чергу, це призводить до збоїв у роботі сфери держреєстрації, оскільки робота з оформлення прав на майно виявилася паралізованою.

"В результаті громадяни позбавлені можливості реалізувати свої законні права за розпорядженням нерухомим майном, яке їм належить", – кажуть у НПУ.

Щоб вирішити цю проблему, Нотаріальна палата підготувала звернення до Мін'юсту та Держгеокадастру, які мають повідомити про причини зупинення взаємообміну даними. Наголошується, що нестабільність роботи нотаріату призведе до порушення прав українців та бізнесу.

У Нотаріальній палаті припускають, що імовірною причиною збою є некоректне оновлення програмного забезпечення 26-27 січня. Через війну деякі угоди могли залишитися незареєстрованими.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, з початку війни з метою захисту даних доступ до Державного реєстру прав було заблоковано, що унеможливлювало проведення операцій з нерухомістю. З 28 квітня було відновлено доступ до Державного реєстру прав та визначено коло можливих нотаріальних дій з нерухомістю, заборони почали звужуватися та поступово знімалися, а ринок нерухомості оживатиме.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

266

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом