В Україні за рік обвалився попит на ринку орендної нерухомості

В Україні за рік карантинних заходів, введених через пандемію коронавірусу, обвалився попит на ринку оренди комерційної нерухомості.

Про це заявив глава комітету з інформаційних технологій та аналітики Асоціації фахівців нерухомості України Едуард Бразас, передає УНН.

За його словами, попит впав на всі сегменти ринку, винятком хіба що склала складська нерухомість. Як заявив експерт, вона як і раніше користується попитом і є свого роду драйвером.

Бразас підкреслив, що такі види бізнесу, як IT, медицина, служби доставки останнім часом хоч і отримали досить великий вибір, закрити всі пропозиції на ринку не в змозі.

У свою чергу, в компанії CBRE зазначили, що основним трендом, який мав вплив на весь ринок, став масштабний перехід на віддалену роботу. За даними проведеного опитування, більшість респондентів (близько 60%) вважають за краще поєднувати роботу в офісі і на "удальонці". Тим часом, 70% очікують, що завдяки вакцинації вдасться отримати постійний доступ до офісів, передає Деловая столица.

Вже сьогодні будуються офіси, які готуються до виходу на ринок у 2021 р. і представляють собою модернізовані архітектурні проєкти з впровадженням Діджитал-технологій. З огляду на зростаючу конкуренцію на ринку девелопери прагнуть до більшої ефективності площі і енергоефективності, намагаються переймати західний досвід.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з даними компанії NAI Ukraine, в Києві частка вільної офісної нерухомості за підсумками 2020 року зросла лише на 3,5% в порівнянні з попереднім роком і в цілому склала 12,5%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

69

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом