В Україні з 1 вересня набули чинності 25 оновлень у ДБН

В Україні з 1 вересня набули чинності 25 оновлень у державних будівельних нормах щодо безпеки будівель та споруд, їхньої енергоефективності та безбар'єрності.

Про це розповіла заступниця міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, повідомляє пресслужба відомства.

Так, за її словами, з першого дня осені набули зміни до 11 чинних норм, ще 14 нових (затверджених у 2021 році Мінрегіоном) було додано до ДБН. Зокрема, оновлення були спрямовані на посилення пожежної безпеки, механічного опору та стійкості, захисту довкілля, енергозбереження та енергоефективності протягом усього життєвого циклу об'єкта. Також йдеться про забезпечення доступності та інклюзивності житлового та громадського просторів, використання технологій будівельного інформаційного моделювання (BIM).

"Переважна більшість затверджених документів розроблена із застосуванням цільового та параметричного методів нормування. Це дозволяє будівельному ринку перестати бути заручником застарілих неефективних рішень та дозволяє концентруватися на функціональності та безпеці будівель та споруд", - прокоментувала зміни чиновниця.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, на оновлення державних будівельних норм із Держбюджету планували раніше виділити рекордну суму – 49 млн гривень. Раніше у Мінрегіоні планували повністю оновити Державні будівельні норми до 2024 року. Однак у зв'язку з війною плани, швидше за все, доведеться відкоригувати. Також стало відомо, що відомство збиралося залучити до розробок ДБН професійну наукову спільноту – співробітників профільних навчальних закладів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

115

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом