В Україні введення житла в експлуатацію впало вдвічі – Держстат

В Україні введення житла в експлуатацію за перше півріччя 2022 року знизилося вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року і склало 2,42 млн. квадратних метрів.

Відповідні дані наводить Держстат, уточнюючи, що цифри наведені з урахуванням житла, введеного згідно з тимчасовим порядком прийняття в експлуатацію будівель, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Зокрема, з січня у містах ввели в експлуатацію 1,61 млн. квадратних метрів житла (66% від загальної кількості), у селах – 808 тисяч квадратних метрів. Із загальної кількості – 46,3% - припадає на житло в одноквартирних будинках, 53,6% у будинках із двома та більше квартирами, 0,1% - у гуртожитках.

Усього за січень-червень 2022 року введено в експлуатацію 27,4 тисяч квартир, що на 54% менше показника за аналогічний період у 2021 році. При цьому в містах введено 21,2 тисяч квартир, у селах — 7,1 тисяч квартир. Найбільше житла ввели у Київській області (382 тисячі квадратних метрів – 15,8% від загального числа), Львівській (305,1 тисячі квадратних метрів - 12,6%), Одеській (231,9 тисячі квадратних метрів - 8,8%), Івано-Франківській (155,3 тисячі квадратних метрів - 6,4%) та Закарпатській (134,3 тисячі квадратних метрів - 5,6%) областях та Києві (300,5 тисяч квадратних метрів -12,4%).

Держстат навів дані без урахування тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше Держінспекція архітектури та містобудування заявляла про пожвавлення будівельного ринку. Так, у ДІАМ за 5 місяців війни надійшло близько 16 тисяч звернень з боку замовників щодо нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту. Найбільша кількість звернень на видачу дозволу на виконання будівельних робіт надійшла по об'єктах з Львівської, Київської та Хмельницької областей. Левова частка виданих дозволів на будівництво стосуються робіт з реконструкції та капітального ремонту об'єктів соціальної інфраструктури, особливо медустанов.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

114

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом