В Україні спростили оцінку нерухомості: що зміниться

Сервіс автоматичної оцінки нерухомого майна був запущений ФДМ. Про це повідомили у вівторок, 29 червня, в пресслужбі фонду.

Так, ввели в експлуатацію єдину базу даних, яка оснащена модулем електронного визначення оціночної вартості з автоматичним формуванням електронних довідок.

Це необхідно для розрахунку доходу фізособи при продажі, отриманні спадку або у дарунок, щоб визначити оцінну або ринкову вартість житла.

При цьому, якщо людина буде незгодна з результатами автоматичного визначення вартості, вона завжди зможе звернутися до оцінювача, який складе звіт і зареєструє його в Єдиній базі. Термін дії звіту – протягом шести місяців.

Щоб отримати доступ до Єдиної бази даних звітів про оцінку можна скористатися або ID.GOV.UA (засоби інтегрованої системи електронної ідентифікації), або особистим електронним підписом, який можна оформити через авторизовані центри сертифікації ключів.

За словами заступника голови ФДМ Юлії Бєлової, сервіс автоматичної оцінки нерухомості є безкоштовним для українських громадян.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в минулому році Фонд держмайна України розробив законопроєкт щодо зміни існуючої системи оцінки нерухомості. Оцінка цілісного об'єкта в Україні поки регламентується двома законами - Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" та Законом України "Про оцінку земель", які фактично закріплюють принцип "фракційної" оцінки на законодавчому рівні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

135

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом