В Україні продажі будматеріалів впали на 80%, а ціни на них підскочили

Продаж будівельних матеріалів в Україні впав на 70-83% від довоєнних показників, при цьому ціни на багато позицій зросли до верхнього рівня.

Про це розповів президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, лічені підприємства збувають 17-30% від довоєнного обсягу продажу. Їх цікавлять покупці, котрі готові платити живі гроші. Але оскільки таких сьогодні дуже мало, заводи змушені скорочувати виробництво, бо не хочуть працювати "на склад".

За прогнозами, активність забудовників відновиться не раніше за весну наступного року. До цього часу на вартість будматеріалів впливатимуть дії Нацбанку щодо нового податку на купівлю валюти, коливання цін на пальне, а також ймовірні атаки на підприємства з боку окупантів.

"Є "стеля" зростання – реальна купівельна спроможність населення не збільшилася, обсяги продажів великих і невеликих торгових мереж відчутно знизилися і після вересня продовжать зниження. Великі "титульні" споживачі (будівельні концерни та фірми) не закуповують довоєнні обсяги й поки невідома дата, коли вони знову потужно вийдуть на ринок. Тому на більшу частину видів та категорій будпродукції ціни майже зупинилися", - пояснив Салій.

Він зазначив, що з початку війни будматеріали щомісяця додавали в ціні приблизно 12-17%. Насамперед це пов'язано з девальвацією курсу гривні, подорожчанням палива, знищенням росіянами складів, проблемами з логістикою. Крім того, подорожчали й імпортні матеріали через збільшення попиту на них після зняття карантинних обмежень.

Як зазначив експерт, поруч із зазначеними проблемами відсутня також і держпідтримка в частині послаблення податкового тиску на час воєнних дій, недоступність дешевих кредитів та цільових грантів для бізнесу та безвідсоткових кредитів для населення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні виробництво вікон впало втричі. Така ж складна ситуація з виробництвом мінеральної вати та металопрокату. Відомо, що через війну частина виробничих потужностей опинилась на окупованих територіях. Тому багато підприємців були змушені переїжджати до безпечних регіонів.

Також, щоби швидше розв'язати питання з будівельними матеріалами в Україні створили Оперативний штаб.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом