В Чехії обмежать короткострокову оренду житла

З 2025 року муніципалітети Чехії можуть отримати повноваження самостійно визначати кількість дозволів на короткострокову оренду нерухомості на своїй території. Ці заходи запроваджують, щоб боротись з надмірним туризмом, повідомило видання TheMayor.EU.

Чеський уряд схвалив поправки до закону, які обмежать короткострокову оренду нерухомості. Це вплине на роботу багатьох платформ з бронювання житла, якими найбільше користуються саме туристи. Такі дії влада впроваджує, оскільки ці сайти відмовляються ділитися інформацією про кількість туристів.

Як альтернативу уряд планує запровадити електронну систему e-Turista. Орендодавці будуть зобов’язані реєструватися у ній і отримувати номер ліцензії. Це допоможе краще контролювати податки та слідкувати за кількістю туристів. Систему запустять в тестовому режимі в наступному році, а повністю вона запрацює до липня 2025 року.

Найбільше ці зміни вплинуть на Прагу. Адже, за даними Інституту планування та розвитку, пропозиція короткострокової оренди найбільше популярна саме в історичному центрі чеської столиці. Наприклад, у квітні минулого року для короткострокового проживання в Празі пропонували понад 8 тисяч осель.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, дещо схожа ситуація спостерігається і в Іспанії. З квітня цього року влада Барселони повідомила про скасовування ліцензій на 10 тисяч квартир, які зараз дозволені для короткострокової оренди іноземним туристам.

Великий попит короткострокової оренди житла в місті серед іноземних туристів спричинив зростання орендної плати. За останні 10 років вартість купівлі житла збільшилася на 38%, а ціни за оренду — на 68%.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук