Умови "Доступної іпотеки 7%" збираються змінити: чого чекати українцям

Умови державної програми "Доступна іпотека 7%" будуть переглянуті. Це стосується вимог до "віку" нерухомості і мінімального внеску.

Про це заявив виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон в інтерв'ю виданню "Мінфін".

Як відомо, за умовами програми кредит можна буде отримати строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості предмета іпотеки. Так, іпотеку українці можуть оформляти для придбання квартир і будинків разом з ділянками як на первинному ринку нерухомості, так і на вторинному. Однак це має стосуватися житла, введеного в експлуатацію не пізніше 2018 року. Як зауважив Гапон, критерій віку нерухомості є одним із стримуючих для збільшення обсягів кредитування, особливо в регіонах, де житлової нерухомості, яка відповідає параметрам держпрограми, небагато.

Він також зазначив, що вивчаються дані з різних областей України, а, щоб зробити кредитування ефективним, є ймовірність, що його прив'яжуть до якого-небудь року, "в якому стався бум у будівництві".

Крім віку нерухомості, хочуть переглянути і розмір першого внеску, який зараз дорівнює 15%. Однак банки просять підняти його до 25%. "Тому ми розглядаємо можливість запровадження якоїсь вилки, тобто від 15% до якоїсь межі, але з умовою, що за бажанням клієнт може перевищити верхню межу", – розповів директор ФРП.

Згідно з даними Міністерства фінансів, станом на початок липня було підписано 526 кредитних договорів на загальну суму у 730 млн гривень. Головним чином іпотека залучається для купівлі житла у Києві та Київській області.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, програма "Доступна іпотека 7%" стартувала 1 березня. Як повідомляли в Мінфіні, розраховано, що нею зможуть скористатися близько 5 тисяч сімей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

77

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом