Українці увійшли до п'ятірки іноземних покупців житла у Туреччині

У травні 2022 року українці увійшли до п'ятірки серед іноземців, які купили житло в Туреччині.

Відповідні дані надав Турецький статистичний інститут.

За наданими даними, у травні українці уклали у Туреччині 241 угоду, таким чином наші співгромадяни увійшли до п'ятірки іноземних покупців місцевого житла.

У річному вирахуванні продажі житла в Туреччині зросли на 107,5% і склали 122 768 одиниць. Серед міст лідирує Стамбул (18,4% ринку), Анкара (9,4%), Ізмір (5,8%). За п'ять місяців на ринку нерухомості продажі зросли на 37,7%.

У травні 2022 року продажі житла іноземцям у Туреччині збільшилися на 235,7% у річному обчисленні та склали 5 962 одиниці. Частка продажів житла іноземцям становила 4,9% від усіх угод, здійснених у травні. Найпопулярнішим містом в іноземних покупців виявився Стамбул.

Абсолютними лідерами з купівлі тутешньої нерухомості виявилися росіяни – вони придбали в країні 1275 будинків і квартир. Ймовірно, що введені санкції проти росії через розв'язану війну в Україні, призвели до сильного відтоку громадян за кордон.

Як відомо, вихід з рф провідних західних виробників ліфтового обладнання та складності постачань спровокувало зростання цін на ліфти російського та азійського виробництва. Експерти вважають, що девелопери будуть змушені переходити на азійські ліфти. Однак через брак у місцевих монтажників достатнього досвіду роботи з азійським обладнанням та відсутність великої ремонтної бази у забудовників спричинить знову ж таки нові великі проблеми.

До того ж криза виникла на іпотечному ринку та торкнулася великих російських забудовників, які не можуть розрахуватись по зовнішнім боргам.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними дослідження Global Residential Cities Index, турецькі міста Стамбул, Анкара та Ізмір стали лідерами зростання цін на житло. Загалом ціни на житло у світі зросли в середньому за рік до кінця першого кварталу 2022 року на 11,5%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

76

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом