Українські девелопери все частіше вимушені працювати за кордоном


Українські будівельні компанії через кризу в Україні викликану війною і сповільнення ринку все частіше почали реалізовувати свої проєкти за кордоном. Про це пише Delo.ua.

За даними агентства E&Y (Ernst & Young), в Україні за 2022-23 роки зруйновано чи пошкоджено близько 100 млн квадратних метрів житла. При цьому сума завданих збитків склала близько 55,9 млрд доларів США. Водночас попит на нове житло зберігається лише в містах на заході країни.

Тож девелопери не вірять в будівництво під час війни в Україні, про що свідчить кількість заявлених до введення житлових проєктів на столичному ринку. Якщо на 2024 рік таких проєктів - 118, то в наступному 2025-му - лише 52 ЖК, а на  2026-й та майбутні роки  - мізерні для Києва дев’ять ЖК, повідомляється у дослідженні E&Y. Для порівняння перед війною у Києві продавалось одночасно житло у 226 новобудовах.

Тому вітчизняні девелопери вирішили реалізовувати свої проєкти за межами України. Принаймні п’ять компаній за останні роки почали будувати в країнах Європи та Азії. Ще кілька компаній роблять це неофіційно, а деякі не відкидають для себе ідеї вийти на ринки пізніше. На сході їх цікавить Балі, Таїланд, меншою мірою ОАЕ, на заході - Іспанія, Угорщина, Німеччина.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, останнім часом також спостерігається тенденція, коли все більше міжнародних компаній виявляють бажання інвестувати в українські проєкти. Наприклад, ірландський виробник будівельних матеріалів CRH від початку повномасштабного вторгнення вклав 80 млн доларів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

288

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом