Українські банки знизили іпотечну ставку на 3%

З початку широкомасштабного вторгнення комерційні банки вперше в Україні знизили іпотечні ставки, скоротивши їх одразу на 3%.

Про це розповіла заступник голови Глобус Банку Олена Дмитрієва, повідомили порталу НЕРУХОМІ у пресслужбі фінустанови.

За її словами, зниження розміру облікової ставки до 20% стимулює банки до розвитку та покращення умов кредитних та іпотечних програм.

"Зниження облікової ставки стало поштовхом до активізації кредитування, насамперед, іпотеки, яка не може розвиватися в умовах високих відсоткових ставок", - зазначила Дмитрієва, додавши, що пожвавлення іпотечного кредитування очікується насамперед на первинному ринку нерухомості, який від початку повномасштабної агресії практично завмер. Особливо цікавими для покупців житла будуть спільні іпотечні програми банків та девелоперів, за якими банк може запропонувати найнижчі відсоткові ставки.

Вона розповіла, що найбільш популярними для придбання в кредит на первинному ринку квартири площею від 50 м2 до 80 м2 у ЖК економ та комфорт-класу зі ступенем готовності від 30% до 60% та вартістю до 2-3 млн грн. При цьому більше 90% потенційних покупців-позичальників цікавлять не лише умови отримання кредиту, але й репутація девелопера, портфель проєктів, що реалізуються, темпи будівництва конкретного ЖК

За її даними, за перше півріччя 2023 р. частка кредитів на первинному ринку у банківській системі становить лише 1,1% від загальної кількості виданих іпотечних кредитів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, банки наростили видачу іпотечних кредитів у серпні, про що свідчать надані Національним банком України дані. Так, в останній місяць літа було оформлено 626 угод на загальну суму майже 901 млн. гривень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

306

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом