У січні іпотечний ринок обвалився вдвічі

Українські банки в січні 2023 року видали 357 іпотечних кредитів на загальну суму 449,5 млн гривень, що майже вдвічі менше від показників за аналогічний період минулого року.

Відповідні дані надав Національний банк України.

У січні спостерігалося суттєве скорочення іпотечного ринку

Як зазначив регулятор, трохи пожвавити іпотечний ринок на початку цієї зими змогла програма "єОселя". Про видачу пільгових кредитів у січні відзвітували чотири банки, які також брали участь у торішній "Доступній іпотеці". Варто зазначити, що у січні фінустанови кредитували виключно на вторинному ринку нерухомості. Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами склала у січні 7,5% (у грудні 2022 року – 8,3%).

У регіональному розрізі більше іпотечних кредитів у січні видано у Києві та Київській області – 83 договори на загальну суму 114,7 млн грн (26% від загального обсягу), у Волинській області – 42 договори на 50,8 млн грн (11%), у Рівненській області – 36 договорів на 40,1 млн грн (9%) та Львівської області – 28 договорів на 39,9 млн грн (9%).

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, за минулий рік банки видали 2009 іпотек на 2 млрд гривень , що значно менше від показників у 2021 році. Фінустанови планують стимулювати зростання іпотечного кредитування. Для цього у першому кварталі цього року вони планують послабити кредитні стандарти в цьому сегменті, а в інших – вони навпаки будуть посилені.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук