У Швейцарії б'ють на сполох через небезпеку "бульбашок" на ринку нерухомості

У Швейцарії обсяг іпотечного кредитування перевищив 1 трильйон доларів. Уряд, побоюючись виникнення бульбашок на ринку нерухомості, заявив, що банки повинні захистити себе від можливих ризиків житлового кредитування.

Як повідомляє Regina Leader-Post, низькі відсоткові ставки стимулювали зростання кількості житлових позик, що своєю чергою підштовхнуло ціни на нерухомість. Наприклад, середня ціна на односімейні будинки і квартири в країні за 15 років зросла на 80%. За даними регулятора на сьогодні ринок нерухомості переоцінений на 30%. Найбільш сильний перегрів ринку спостерігався у Цюриху, Базелі, Лозанні та Женеві.

У зв'язку з непростою ситуацією на ринку, уряд погодився з пропозицією центробанку повторно активувати контрциклічний буфер капіталу, який був розроблений для зміцнення банків за рахунок їхньої здатності поглинати збитки. З кінця вересня 2022 року кредитори повинні мати додатковий капітал у розмірі 2,5% від їхніх виважених за ризиком позицій, які прямо чи опосередковано забезпечені житловою нерухомістю у Швейцарії.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше швейцарський банк UBS провів дослідження ринку житлової нерухомості у світі та з'ясував, у яких містах найімовірніші виникнення так званих "бульбашок". Так, за даними аналітиків, п'ятірка "небезпечних" міст виглядає так: Франкфурт (Німеччина), Торонто (Канада), Гонконг, Мюнхен (Німеччина), Цюрих (Швейцарія).

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом