У росії виробники будівельної продукції на межі колапсу

Виробництво близько половини російської будівельної продукції цілком залежить від обладнання з Європи та США, що загрожує великими проблемами для галузі вже незабаром.

Відповідне дослідження провело об'єднання виробників будівельних матеріалів та будівельної індустрії, передають ЗМІ окупантів.

Так, цілі позиції будівельних матеріалів, таких як цегла, плитка та керамограніт, сантехнічна кераміка, саморізи, герметики та газобетон повністю випускаються на іноземному обладнанні. На нього здебільшого покладаються і виробники будівельної хімії та сухих сумішей.

За даними експертів, висока залежність від західних технологій у росії вже відчуватиметься цього року і з кожним роком дефіцит зростатиме. Якщо не розв'язувати це питання, то ринок у 2026 році може охопити будівельна криза.

За словами виконавчого директора асоціації "Безпека та якостей", яка об'єднує близько 3500 організацій із будівництва та сфери ЖКГ Олександра Акімова, за п'ять років дефіцит буде критичним, а реалізація національних проєктів та досягнення планових показників будуть під загрозою зриву.

Як відзначають експерти, в росії практично вся сучасна промисловість будівельних матеріалів створена в останні 15 – 20 років на західному устаткуванні та західних комплектуючих, оскільки вони екологічні, енергоефективні, дають низьку вартість продукції. Своєю чергою радянські аналоги вже давно припинили своє існування через відсутність попиту та були утилізовані.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, через санкції з росії йдуть провідні виробники ліфтового обладнання. У зв'язку з цим девелопери будуть змушені переходити на азійські ліфти. Проте брак досвіду у місцевих монтажників і відсутність достатньої ремонтної бази загрожує черговими проблемами для російських забудовників.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом