У росії катастрофічно обвалився ринок іпотеки

У квітні цього року іпотека в росії впала майже на 75%, таким чином другий місяць весни виявився найгіршим для ринку за всю історію.

Про це заявили російські експерти, посилаючись на дані центробанку росії, передають ЗМІ окупантів.

Так, у квітні росбанки видали 49 370 кредитів, що на 74,2% менше за аналогічний місяць минулого року. Загальна сума виданої іпотеки не перевищує 162 млрд рублів, що менше торішньої цифри на 70,7%. Значно скоротилася видача кредитів у порівнянні з березнем. Попри всі зусилля центробанку та влади (зокрема, було знижено ставку по пільговій іпотеці з 12 до 9%) це ніяк не змогло пожвавити ринок. У результаті квітневі показники впали у порівнянні з березневими на 69%.

За прогнозами експертів, у травні навряд чи ситуація зміниться на краще. За словами забудовників, продажі впали у квітні й залишилися на цьому ж рівні.

Намагаючись вибратися з катастрофи, наприкінці минулого тижня, ЦБ знизив ключову ставку на 3%, з 14 до 11%. Банки слідом за ним почали опускати свої мінімальні іпотечні ставки, сподіваючись, що ситуація покращиться в червні. Ще одна надія забудовників — на те, що у червні закінчиться термін тримісячних депозитів, які встигли покласти під високі ставки у березні після першого підвищення ключової. Таких ставок вже немає і не буде, і є ймовірність, що частина цих грошей піде на купівлю нерухомості.

Експерти наголошують, що такого обвалу, як у квітні, ринок іпотеки не бачив навіть під час пандемії. Але на відміну від коронокризи, подолати цю навряд чи вдасться швидко подолати.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, будівельний гігант і найбільший забудовник росії група компаній ПІК не зміг вчасно розплатитися по єврооблігаціях, таким чином опинившись на межі дефолту. Складнощі з виплатами виникли через технічну неможливість довести платежі до російських власників єврооблігацій.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

80

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом